Η Credit Suisse προκαλεί φόβο στις αγορές με τον “εφιάλτη” της – η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας επιφυλάσσει 50 δισ. ως “σωσίβιο”.

Η Crédit Suisse ιδρύθηκε το 1856 και είναι ένας από τους πυλώνες του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Ωστόσο, αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την κατάρρευση της βρετανικής εταιρείας Greensill, το έναυσμα σειράς σκανδάλων που την έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. Από τον Μάρτιο του 2021, η μετοχή της Crédit Suisse έχει απολέσει το 83% της αξίας της. Η πίεση στην Crédit Suisse επηρέασε την αγορά και οι επενδυτές φαίνονται ολοένα πιο ανήσυχοι για τις τράπεζες. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτή της Finalto, αν η Crédit Suisse φθάσει να αντιμετωπίσει υπαρξιακό πρόβλημα, θα είμαστε μπροστά σε εντελώς άλλη διάσταση. Η Crédit Suisse είναι αληθινά πολύ σημαντική για να αφεθεί να βυθιστεί, εξηγεί ο αναλυτής.

Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη απόφαση για τα επιτόκια. Οι αξιωματούχοι καλούνται να κρίνουν εάν η αναταραχή στην αγορά μετά τις εξελίξεις στην Credit Suisse είναι τόσο άσχημη που θα εκτροχιάσει την περίφημη αύξηση των επιτοκίων. Εάν επιτύχουν την αύξηση κατά μισή μονάδα, κινδυνεύουν με δύσκολες κρίσεις στη συνέχεια εάν η κατάσταση επιδεινωθεί γρήγορα. Επιπλέον, η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποκαλύψουν την έκθεσή τους στην Credit Suisse. Η ΕΚΤ εξέτασε αν θα έπρεπε να κάνει κάποια δημόσια δήλωση αλλά τελικά αποφάσισε να μην το κάνει υπό τον φόβο ότι θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο πανικό στην αγορά.

δειτε ακομα

δειτε ακομα