Νίκος Παπαθανάσης: Καινούριο αίτημα 2,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τον Απρίλιο αναμένεται να στείλει η κυβέρνηση νέο αίτημα για 2,3 δισ. ευρώ στην Κομισιόν για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξη τύπου για την πορεία της αξιοποίησης των χρημάτων από την Ευρώπη.

Αυτό είναι το 4ο αίτημα της Ελλάδας προς την ΕΕ και τον Μάιο θα ακολουθήσει ακόμα ένα αίτημα για 1 δισ. ευρώ.

Όρια επίδοσης
Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, η κυβέρνηση έχει ήδη ολοκληρώσει τα 18 από τα 20 όρια επίδοσης, με τα υπόλοιπα 2 να επιτυγχάνονται μέχρι το τέλος του μήνα. Έχουμε εκπληρώσει το 23% των όριων, ενώ η Ευρώπη έχει μέσο όρο 17%. Μέχρι το 3ο αίτημα έχουμε λάβει 14,9 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 41% των συνολικών χρημάτων, ενώ η Ευρώπη έχει μέσο όρο 30%.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι χθες εγκρίθηκε αναθεώρηση του προγράμματος, κάτι το οποίο υπογράμμισε ως σημαντικό για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας με τα 36 δισ. ευρώ που θα λάβουμε. Τα χρήματα δεν επιστρέφονται, μερίδιο 17,8 δισ. ευρώ πηγαινοέρχονται για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις με χαμηλά επιτόκια.

Θέσεις έμφασης στην Θεσσαλία και τον Έβρο
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανακατεύθυνση χρημάτων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών σε Θεσσαλία και Έβρο. Η ζημία στη Θεσσαλία ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ, με τα 2,5 δισ. ευρώ να αφορούν υποδομές. Έχουμε ανακατευθύνει κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, με 600 εκατ. ευρώ να πάνε στη Θεσσαλία και 86 εκατ. στον Έβρο.

Νέα προγράμματα
Στόχος της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό. Γι’ αυτόν τον λόγο ανέφερε 2 νέα προγράμματα. Το πρώτο είναι το ΤΕΠΙΧ 3 με διαφορετικούς πυλώνες και το δεύτερο είναι εγγυοδοτικό πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με εγγυήσεις έως 70%.

δειτε ακομα

δειτε ακομα