Νέοι φορο-κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

Η οικονομική ομάδα της κυβέρνησης ετοιμάζει νέα φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές έχοντας στο στόχο την επέκταση, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα θα ενισχύσει τα κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, θα διευρύνει το πεδίο εφαρμογής τους και θα απλουστεύσει το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να δώσει στην αγορά καλύτερη αίσθηση των ευκαιριών στον τομέα αυτό.

Οι νέες παρεμβάσεις θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στον νόμο 4935/2022 που περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και συνεργασίες προσώπων.

Η πρώτη αλλαγή θα επεκτείνει το ισχύον πλαίσιο στην απορρόφηση μικρών από μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η δεύτερη παρέμβαση θα περιλαμβάνει την πλήρη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών εταιρειών διαφορετικών κρατών-μελών.

Επιπλέον, εξετάζεται η παροχή κινήτρων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε στάδιο ανάπτυξης καθώς και η διευκόλυνση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς για τις εταιρείες.

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα, εκ των οποίων το 95% έχει έως 10 εργαζομένους. Με τα νέα κίνητρα, η κυβέρνηση στοχεύει στην ανάπτυξη αυτών των επιχειρήσεων μέσω συγχωνεύσεων, προσδοκώντας να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Επιπλέον, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές ανοίγουν τον δρόμο για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα το πρόβλημα της πρόσβασης σε χρηματοδότηση που αντιμετωπίζουν πολλές μικρές επιχειρήσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα