Οι επιπτώσεις του αυξημένου κόστους διατροφής στην Ελλάδα

Ο δείκτης τιμών της φυτικής παραγωγής σημείωσε ρεκόρ 23 ετών τον Ιούνιο του 2023. Η αύξηση αυτή έχει επηρεάσει τις τιμές των φρούτων, των λαχανικών και άλλων προϊόντων διατροφής. Προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν οι ανατιμήσεις και για άλλα είδη διατροφής το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, το αυξημένο κόστος δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση της τιμής παραγωγής του ελαιολάδου και άλλων προϊόντων. Η αύξηση των τιμών αναφέρεται και σε πολλά άλλα προϊόντα, όπως τα κρεατοειδή και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι ανησυχίες για το αυξημένο κόστος των τροφίμων και την πιθανή αύξηση της τιμής του πετρελαίου οδηγούν την κυβέρνηση να σκεφτεί μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων, ειδικά για τους ασθενέστερους.

ΑΓΟΡΑ 2

Τα σχέδια της Κυβέρνησης

Η παράταση του market pass μέχρι τον Οκτώβριο είναι ήδη νομοθετημένη και συζητούνται μέτρα για το fuel pass και το επίδομα θέρμανσης. Αναμένεται ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στις 9 Σεπτεμβρίου.
ΑΓΟΡΑ 3

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης τιμών γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 30,6% τον Ιούνιο του 2023. Αυτή η αύξηση επηρέασε επίσης το κόστος των εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων.

Το αυξημένο κόστος των τροφίμων αποτελεί ανησυχία για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των εισοδημάτων και την προστασία των ασθενέστερων καταναλωτών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα