Η κατάσταση αναφορικά με τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου παραμένει αβέβαιη, με προοπτικές και προς τις δύο κατευθύνσεις. Χθες, το Κυπριακό Υπουργικό Συμβούλιο είχε προγραμματισμένη συνεδρίαση για να εξετάσει μία από τις δύο σημαντικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν» οριστικά την υλοποίηση του έργου. Ωστόσο, αντί να εγκριθεί η συμφωνία, όπως είχε παρουσιαστεί την περασμένη Δευτέρα, η διαδικασία αναβλήθηκε για σήμερα, διατηρώντας το αίσθημα της ανασφάλειας.
Η συμφωνία προγραμματίζει χρηματοδότηση από την κυπριακή κυβέρνηση ύψους 25 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2025 έως το 2030, με συνολικό ποσό 125 εκατ. ευρώ.
Η Κυπριακή Ρυθμιστική Αρχή θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» για την εξέλιξη αυτή, κάτι που δεν συνέβη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Η έκτακτη συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα αναμένεται να ρίξει φως στην κατάσταση και να ληφθεί απόφαση.
Σημαντικό είναι ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου επιφέρει κόστος περίπου 1.000.000 ευρώ ημερησίως, χωρίς να προσφέρει κάποιο όφελος στο ηλεκτρικό δίκτυο ή στους καταναλωτές.
Τα κονδύλια της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρώτη πενταετία προέρχονται από τα έσοδα των δημοπρασιών CO2 και θα επιστραφούν τελικά στους Κύπριους καταναλωτές. Επιπλέον, τυχόν υπερβάσεις του κόστους του ΑΔΜΗΕ θα ανακτηθούν από τους καταναλωτές μέσω κεφαλαιοποίησης μετά την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης.
Μια δεύτερη απόφαση που απομένει για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου αφορά τον καθορισμό του WACC (μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου) στην Κύπρο, ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 8,3% για τα πρώτα 17 χρόνια. Στην Ελλάδα, το WACC θα καθοριστεί στο 9% από τη ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Αποβλήτων και Υδάτων).