Μεγάλος αριθμός επαγγελματιών εμφανίζονται στην Εφορία με μηδενικά εισοδήματα ή με ζημιές

Το Υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αναδείξει τον αριθμό των 221.000 επαγγελματιών που εμφανίζονται στην Εφορία με μηδενικά εισοδήματα ή με ζημιές. Με βάση το νέο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή που μόνο σε ό, τι αφορά τον ΦΠΑ κοστίζει στο κράτος 3,2 δισ. ευρώ το 2021.

Μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, των μυστικών και προεπιλεγμένων κωδικών για τα έσοδα και τις δαπάνες τους στις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ, της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τις συσκευές πωλήσεων (POS) και της επέκτασης των POS σε όλη την αγορά, το Υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στο να αποκαλύψει τα πραγματικά εισοδήματα των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από το σύνολο των 676.000 ΑΦΜ των ελευθέρων επαγγελματιών, το 32,7% δηλώνει μηδενικό εισόδημα, το 25,5% δηλώνει εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ και το 20% δηλώνει εισοδήματα άνω των 10.900 ευρώ. Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά θα γίνουν αλλαγές στο σύστημα φορολόγησής τους με στόχο ένα πιο δίκαιο σύστημα που θα επιτρέψει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη δημιουργία περιθωρίου για τη μείωση του φορολογικού φόρτου στο μέλλον.

Όσον αφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να εκδώσει μέχρι το τέλος του έτους απόφαση για τους κλάδους που θα πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά POS. Σύμφωνα με αυτήν, από αρχές του 2024, τα ταξί, οι κινηματογράφοι, οι λαϊκές αγορές, τα περίπτερα, τα είδη παντοπωλείου, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι χρηματιστηριακές εταιρείες και οι συναυλιακοί χώροι θα πρέπει να διαθέτουν POS και να αποδέχονται πληρωμές με κάρτες.

Το πρόβλημα του ΦΠΑ

Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για το «κενό ΦΠΑ», η Ελλάδα έχασε το 2021 το 17,8% των εσόδων ΦΠΑ που θα μπορούσε να εισπράξει, δηλαδή 3,231 δις. ευρώ, λόγω φοροδιαφυγής και απάτης. Παρόλο που η χώρα βρίσκεται στην τρίτη θέση ως προς τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ μετά τη Ρουμανία και τη Μάλτα, κατάφερε να μειώσει το κενό ΦΠΑ κατά 3,2 μονάδες σε σχέση με το 2020, όπου είχε φτάσει στο 21%.

Σε επίπεδο ΕΕ, το συνολικό κενό στο ΦΠΑ μειώθηκε κατά περίπου 38 δις ευρώ, από 99 δις. ευρώ το 2020 σε 61 δισ. ευρώ το 2021, με το ποσοστό απωλειών να μειώνεται στο 5,3% από 9,6%.

Με τις παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται για τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, το Υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στο να μειώσει το κενό ΦΠΑ στο 9% έως το 2026, προσφέροντας τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ ετησίως στο κράτος ταμείο για νέες μειώσεις φόρων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα