Η κυβέρνηση προεξοφλούσε αναβάθμιση, η Normal & Poor’s μας άφησε στάσιμους

Η S&P διατηρεί την Ελλάδα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, αλλά αναβαθμίζει τις προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου σε θετικές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθήσει αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στην επόμενη αξιολόγηση της οικονομίας εντός του επόμενου έτους.

Στην έκθεσή του ο οίκος Normal and Poor’s επισημαίνει ότι:

  1. Οι ελληνικές δομικές μεταρρυθμίσεις και η ανθεκτικότητα της οικονομίας, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή στήριξη, έχουν βελτιώσει τα οικονομικά της κυβέρνησης και τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα.
  2. Μετά την πιο ταχεία δημοσιονομική σύγκλιση το 2022, η Ελλάδα επέστρεψε σε πρωτογενές πλεόνασμα και αναμένεται περαιτέρω βελτίωση τα επόμενα χρόνια.
  3. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο 21% του ΑΕΠ στα τέλη του 2022, ενισχυμένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία. Ο οίκος αναμένει διατήρηση της τάσης, με βάση και τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η S&P αναβαθμίζει τις προοπτικές της για την ελληνική οικονομία σε θετικές, διατηρώντας την αξιολόγηση του αξιόχρεου στο επίπεδο ΒΒ+. Η αναβάθμιση της αξιολόγησης στην επενδυτική εξαρτάται από τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των δομικών μεταρρυθμίσεων από την επόμενη κυβέρνηση. Η ελληνική οικονομία φαίνεται να είναι ανθεκτική, με αναμενόμενη ανάπτυξη τουλάχιστον 2,5% το 2023 και μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, παραμένει η ανησυχία για την ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων.

Οι μεταρρυθμίσεις

Η S&P αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει αντέξει σε δύσκολες εξωτερικές συνθήκες και η οικονομική δραστηριότητα έχει αυξηθεί κατά 5,9% το 2022, ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα, και οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο 21,4% του ΑΕΠ. Επίσης, εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα φτάσει τουλάχιστον στο 2,5% το 2023 και θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο λίγο κάτω από το 3% την περίοδο 2024-2026. Ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις αποδίδουν, και αναμένει περαιτέρω δημοσιονομικά κέρδη τα επόμενα χρόνια. Επίσης, αναφέρει ότι η Ελλάδα έλαβε τη δεύτερη πληρωμή RRF ύψους 3,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2023, αυξάνοντας τις συνολικές εκταμιεύσεις σε 11,1 δισ. ευρώ, και ότι το σχέδιο μεταρρυθμίσεων παρέχει μια αξιόπιστη σταθερά και ενθαρρύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και τη μελλοντική ικανότητα εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας.

δειτε ακομα