Η Κίνα χρησιμοποιεί γιουάν αντί δολαρίου για διασυνοριακές συναλλαγές

Η κυβέρνηση της Κίνας αναφέρει πως το γιουάν είναι πλέον το πλέον διαδεδομένο νόμισμα για διασυνοριακές συναλλαγές στις χώρες της Ανατολής, ξεπερνώντας το δολάριο για πρώτη φορά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κρατικής Διοίκησης Συναλλάγματος, τα διασυνοριακά ποσά που πληρώθηκαν και εισπράττονται σε γιουάν αυξήθηκαν στα 549,9 δισ. δολάρια κατά τον Μάρτιο, ενώ αυτά που πληρώνονται και εισπράττονται σε δολάρια αριθμούνται πλέον στα 434,5 δισεκατομμύρια.

Το γουάν χρησιμοποιήθηκε στο 48,4% των διασυνοριακών συναλλαγών, ενώ το μερίδιο του δολαρίου μειώθηκε στο 46,7%. Πρέπει να σημειωθεί ότι το σύστημα των διασυνοριακών συναλλαγών καλύπτει τόσο τον τρέχοντα λογαριασμό όσο και τους επενδυτικούς λογαριασμούς.

Η Κίνα προωθεί εδώ και αρκετό καιρό τη χρήση του γιουάν για τη διαχείριση διασυνοριακών συναλλαγών, με την προσπάθεια να διεθνοποιήσει τη χρήση του νομίσματος.

Αν και η χρησιμοποίηση του γιουάν στη χρηματοδότηση του παγκόσμιου εμπορίου παραμένει χαμηλή, έχει εμφανίσει σταθερή αύξηση στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της SWIFT, το μερίδιο του γιουάν στο παγκόσμιο εμπόριο ανήλθε σε 4,5% τον Μάρτιο, ενώ το μερίδιο του δολαρίου ήταν ισοπαλία κατά 83,71%.

δειτε ακομα

δειτε ακομα