Ελάχιστος μισθός: Όλες οι νέες αλλαγές που ισχύουν από την 1η Απριλίου μετά την επαναπροσαρμογή του.

αι να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια, και η ανάγκη να μην επιβαρυνθούν υπερβολικά οι επιχειρήσεις. Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%, στα 780 ευρώ, αποτελεί τη χρυσή τομή ανάμεσα στη στήριξη των χαμηλόμισθων εργαζομένων και στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Παράλληλα, η κυβέρνηση αναγνωρίζει την πρόκληση για περαιτέρω αύξηση των μισθών στην Ελλάδα, που πρέπει να στηριχθεί από τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%, στα 780 ευρώ, αποτελεί τη χρυσή τομή ανάμεσα στη στήριξη των χαμηλόμισθων εργαζομένων και στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η απόφαση λαμβάνει υπόψη τη μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και την ανάγκη να μην επιβαρυνθούν υπερβολικά οι επιχειρήσεις. Παράλληλα, αναγνωρίζεται η πρόκληση για περαιτέρω αύξηση των μισθών στην Ελλάδα, που πρέπει να στηριχθεί από τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο παρέχει περαιτέρω διευκρινίσεις μέσα από 12 ερωτήσεις και απαντήσεις. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η απόφαση είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στη στήριξη των εργαζομένων και στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι παραμένει η πρόκληση για περαιτέρω σημαντική αύξηση των μισθών στην Ελλάδα, που πρέπει να στηριχθεί από τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, στις 12 ερωτήσεις-απαντήσεις που παρέχει το υπουργείο, αναφέρεται ότι η απόφαση λαμβάνει υπόψη τη μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και την ανάγκη να μην επιβαρυνθούν υπερβολικά οι επιχειρήσεις. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί τηΟ κατώτατος μισθός αποτελεί το ελάχιστο όριο αποδοχών που θέτει η Πολιτεία ως ελάχιστο ύψος αμοιβής για την εργασία. Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα επιδόματα και οι παροχές που ήδη ίσχυαν για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως το στεγαστικό επίδομα και το επίδομα παιδιών, που ενισχύθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση, καθώς και οι νέες επιδοτήσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις για τα νοικοκυριά, που θεσπίστηκαν κατά την περίοδο της κρίσης.

Παραδείγματα αυτών των παροχών είναι οι προπληρωμένες κάρτες για αγορές καυσίμων και ειδών σούπερ μάρκετ, το αυξημένο επίδομα θέρμανσης και η επιδότηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Επιπλέον, οι επιδοτήσεις που καταβάλλονται κάθε μήνα στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας απορροφούν έως και το 90% της αύξησης των τιμολογίων, με ποσό που υπερβαίνει τα 8,2 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης.

Παρόλα αυτά, παραμένει η πρόκληση για περαιτέρω σημαντική αύξηση των μισθών στην Ελλάδα, η οποία πρωτίστως μπορεί να στηριχθεί από τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

δειτε ακομα