Καθ’ οδόν τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ – Ποιοι θα πληρώσουν χαμηλότερο φόρο

Τα ειδοποιητήρια για τον ΕΝΦΙΑ αναμένονται να εκδοθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Μαΐου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024. Το ποσό που θα πληρώσουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι ίδιο με αυτό που πλήρωσαν πέρυσι, αφού δεν υπήρξε αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου. Όσοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ, δεν δικαιούνται έκπτωση του 3%. Τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλλουν οι υπόχρεοι κινούνται στα περυσινά επίπεδα, με εξαίρεση για αυτούς που είχαν πέρυσι μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση.

Οι τρόποι πληρωμής

 • Εφάπαξ
 • Σε 10 μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται το Φεβρουάριο του 2024
 • Μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 δόσεις. Με το συγκεκριμένο τρόπο ο φόρος εξοφλείται από την τράπεζα και στη συνέχεια ο πελάτης καταβάλει τα χρήματα σε 12 δόσεις
 • Ένταξη του φόρου στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις με επιτόκιο

Πώς εκτυπώνω τον ΕΝΦΙΑ 2023

 • Αναλυτικά τα βήματα της εκτύπωσης:
 • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE
 • Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
 • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
 • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Ακίνητα»
 • Κατεβαίνετε στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
 • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.
 • Επιλέγετε το έτος 2023 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023.

Ο φόρος ΕΝΦΙΑ θα εκδοθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων το Σαββατοκύριακο, με το υπουργείο Οικονομικών να εκτιμά εισπράξεις περίπου 2,23 δισ. ευρώ. Οι υπόχρεοι πρέπει να εξοφλήσουν το ποσό σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Μαΐου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024. Όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το προηγούμενο έτος, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με πέρυσι. Αυξημένο φόρο φέτος θα πληρώσουν όσοι απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, εμφάνισαν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα ακινήτων, τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους ή απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα. Αντίθετα, οι φορολογούμενοι που πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά τους θα έχουν μειωμένο φόρο ΕΝΦΙΑ. Υπάρχουν επίσης εκπτώσεις και απαλλαγές βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, με πάνω α

Ποιοι θα πληρώσουν 50% λιγότερο φόρο

Ο ΕΝΦΙΑ «μειώνεται» στο μισό για τα νοικοκυριά που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Έκπτωση 100%

Δεν θα πληρώσουν ούτε ευρώ ΕΝΦΙΑ τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

 • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

δειτε ακομα