Υποβάθμιση αξιολογήσεων για Fannie Mae και Freddie Mac από το Fitch λόγω αβεβαιότητας στο χρέος

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεου για τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες που ειδικεύονται σε αγοραπωλησίες ακινήτων και υποθήκες, την Fannie Mae και την Freddie Mac. Αυτό συμβαίνει λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις του Λευκού Οίκου με τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση για το όριο δανείσμου του ομοσπονδιακού κράτους.

Πιο συγκεκριμένα, οι υποβαθμίσεις έρχονται ως αποτέλεσμα της συνεχούς έλλειψης συμφωνίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για τον παραπάνω λόγο. Αυτό σημαίνει ότι η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να κηρύξουν στάση πληρωμών, μετά την προθεσμία της 1ης Ιουνίου.

Προχθές, ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε επίσης την προοπτική του αξιόχρεου του αμερικανικού δημοσίου, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Ρεπουμπλικάνους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Φιτς εξήγησε ότι η υποβάθμιση των τραπεζών αποτελεί αντανάκλαση της αβεβαιότητας που επικρατεί σε σχέση με το ορίου χρέους του δημοσίου. Οι διαπραγματευτές από τις δυο πλευρές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν μια συμφωνία.

δειτε ακομα