Ηλεκτρικό ρεύμα: Ανέβηκε η τιμή των λογαριασμών τον Ιούνιο

Η κιλοβατώρα θα αυξηθεί κατά 30%-33% τον επόμενο μήνα σε σχέση με τον Μάιο, λόγω αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής

Τα τιμολόγια του Ιουνίου αναμένεται να είναι ψηλά λόγω αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, αύξησης της ζήτησης λόγω του καλοκαιριού.

Συμφωνα με υπολογισμούς, η τιμή της κιλοβατώρας στο ειδικό-πράσινο τιμολόγιο, όπου είναι οι περισσότεροι καταναλωτές, θα αυξηθεί κατά 30%-33% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, αποτύπωση της άνοδου των χονδρεμπορικών τιμών. Φαίνεται το παράδοξο της αγοράς: Η πτώση στη χονδρική τιμή δεν αντανακλάται πλήρως στο τιμολόγιο των καταναλωτών, ενώ η αύξηση μετακυλίεται μεγαλύτερη στον τιμολόγιο των καταναλωτών τον επόμενο μήνα.

Οι αυξήσεις είναι αναπόφευκτες, με βάση τα δεδομένα (1-25/5) η χονδρεμπορική τιμή ενέργειας είναι πιθανότατα η υψηλότερη του τελευταίου τριμήνου, φτάνοντας τα 78,83 ευρώ/μεγαβατώρα, έναντι 60,11 ευρώ/μεγαβατώρα τον Απρίλιο (+31%). Σύμφωνα με τον μηχανισμό διαμόρφωσης, λαμβάνονται υπόψη οι μέσες χονδρεμπορικές τιμές του προηγούμενου διμήνου.

Η πλατφόρμα σύγκρισης τιμών allazorevma υπολογίζει ότι το ειδικό τιμολόγιο Ιουνίου της ΔΕΗ θα είναι ακριβότερο κατά περίπου 30%, από 106,6 ευρώ/μεγαβατώρα σε 138,1 ευρώ/μεγαβατώρα, εφόσον η μέση χονδρεμπορική τιμή παραμείνει κοντά στα 70 ευρώ/μεγαβατώρα.

Και η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου έχει “τσιμπήσει” τις τελευταίες ημέρες, ξεπερνώντας τα 35 ευρώ/μεγαβατώρα, αφού τον Μάρτιο ήταν κάτω από τα 25 ευρώ, υποδηλώνοντας πιέσεις στους επόμενους μήνες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα