Η Κομισιόν εξετάζει υπερβολικά ελλείμματα σε Γαλλία, Ιταλία και άλλες 5 χώρες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά προς την κατεύθυνση της διαδικασίας για τα υπερβολικά ελλείμματα σε επτά χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της για το εαρινό ευρωπαϊκό εξάμηνο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η έναρξη διαδικασίας για υπερβολικά ελλείμματα δικαιολογείται για Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Σλοβακία, Μάλτα, Ουγγαρία και Πολωνία. Η Κομισιόν θα προτείνει στο Συμβούλιο να ξεκινήσει η διαδικασία για αυτές τις επτά χώρες-μέλη τον Ιούλιο και αναμένεται να προτείνει τις απαραίτητες διορθώσεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα τους το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, συνολικά δέκα χώρες-μέλη υπερέβησαν πέρυσι το όριο του 3% του ΑΕΠ: Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Σλοβακία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Εσθονία, Ισπανία και Τσεχία, με τη Φινλανδία και τη Σλοβενία να προβλέπεται ότι θα υπερβούν το όριο μέχρι το 2024.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν για το 2023, η Ιταλία είχε έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ, η Γαλλία (5,5%), η Σλοβακία και η Μάλτα (4,9%) και το Βέλγιο (4,4%).

Οι νέοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας απαιτούν από τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα να μειώνουν το έλλειμμα κατά τουλάχιστον 0,5 μονάδα ετησίως. Επιπλέον, προβλέπονται οικονομικές κυρώσεις 0,1% του ΑΕΠ ετησίως για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις για διορθώσεις των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους.

δειτε ακομα

δειτε ακομα