Η Ελλάδα κερδίζει κεφάλαιο από τις Βρυξέλλες

Η Ελλάδα θα λάβει το ποσό των 250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να καλύψει ζημιές από καταστροφές. Επιπλέον, έχει προβλεφθεί ποσό 1,5 δισ. ευρώ για έργα και προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 που δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθούν. Ο στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν γρήγορα απαιτούμενα έργα χωρίς να αυξηθεί το δημόσιο χρέος. Το οικονομικό επιτελείο επίσης επιδιώκει να εντάξει όσο το δυνατόν περισσότερα έργα στα συγχρηματοδοτούμενα για να προστατεύσει το πρωτογενές αποτέλεσμα.

Επιπλέον, θα υπάρξει καταγραφή των ζημιών για απαίτηση ενίσχυσης από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, αλλά αυτό τη στιγμή είναι άδειο. Ωστόσο, αναμένεται να ανοίξει για εκταμίευση ποσού 400 εκατ. ευρώ μετά την αλλαγή του έτους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα χρήματα είναι επιπλέον πόροι και όχι δάνεια.

Επίσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τις επόμενες κλιματικές κρίσεις. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για αυτό το θέμα.

Συνολικά, η Ελλάδα κερδίζει κεφάλαιο από τις Βρυξέλλες και θα επιδιώξει να διαχειριστεί το χρήμα με στρατηγικό τρόπο για την αποκατάσταση των ζημιών.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ 12

Περιγραφή Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα να εντάξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό έργων στα συγχρηματοδοτούμενα ώστε να προστατεύσει το πρωτογενές αποτέλεσμα.

Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, οι καταβολές των αποζημιώσεων να γίνουν άμεσα και ο προϋπολογισμός να κλείσει εντός στόχων. Μεταξύ του 2023 και του 2024, θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό ποσό που θα κυμαίνεται από 400 έως 750 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις ζημιές. Με συνετή δημοσιονομική διαχείριση, πιστεύεται ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί. Για το 2024, ο στόχος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει στο 2% με παρεμβάσεις όπως τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Ο επόμενος προβληματισμός είναι για το επόμενο χτύπημα της κλιματικής κρίσης, όπου υπάρχει ανάγκη αύξησης των κονδυλίων στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ. Αυτό το θέμα θα απασχολήσει τους επόμενους μήνες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα