Η Ελλάδα ανταγωνίζεται τη Βουλγαρία στον κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Το 2023, η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τον δείκτη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αυτό προήλθε από πρότυπα αγοραστικής δύναμης, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα της Eurostat. Παρά την αισιόδοξη άποψη του πρωθυπουργού, η οικονομική πραγματικότητα δεν αντικατοπτρίζεται στα οικονομικά των πολιτών.

Το κυβερνητικό σκηνικό σκοτεινιάζει περαιτέρω, καθώς η αντίθεση των πολιτών φαίνεται να ενισχύεται και να επηρεάζει ακόμη και την εικόνα του πρωθυπουργού.

Κατρακύλα στη Δημόσια Μέρη – Ακρίβεια και Οικονομία στα Προθήματα

Η πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis (MEGA, Πέμπτη, 21 Μαρτίου) αποκαλύπτει ότι η ακρίβεια και η οικονομία αποτελούν τα κύρια προβλήματα της χώρας, με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει γενικά αρνητική αξιολόγηση. Ο αριθμός των θετικών απόψεων μειώθηκε από 35% τον Φεβρουάριο σε 30% τον Μάρτιο, έναντι του 39% τον Νοέμβριο.

Η Πραγματικότητα μέσω των Νούμερων της Eurostat

Στα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν την Τρίτη (26/03), η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ ως προς τον κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μετρημένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.

Η Ελλάδα ανταγωνίζεται τη Βουλγαρία, η οποία κατείχε την χαμηλότερη θέση στην ΕΕ με 64 μονάδες και η Ελλάδα ακολουθεί με 67 μονάδες. Η Λετονία (71 μονάδες) βρίσκεται τρίτη από το τέλος. Στην κορυφή βρίσκονται η Λουξεμβούργο με 240 μονάδες και η Ιρλανδία με 212.

Γενικώς, το 2023 παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στον κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, με τη Γαλλία να βρίσκεται στο μέσο του πίνακα ψηλότερα από το μέσο όρο.

Το Επίπεδο Διαβίωσης των Εργαζομένων

Η ανησυχητική άνοδο των τιμών τροφίμων και καυσίμων έχει θέσει τα νοικοκυριά σε δύσκολη θέση. Η μείωση των πραγματικών μισθών κατά 0,2% το 2023 δεν αρκεί, καθώς το επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων δεν έχει αναρρώσει από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕΤUC), οι επιχειρήσεις είναι υπεύθυνες για την πληθωριστική κρίση που επηρεάζει τους εργαζόμενους.

ΠΗΓΗ/Στράτος Ιωακείμ

δειτε ακομα

δειτε ακομα