Γκεοργκίεβα: Οι κυβερνήσεις μπορεί να «μετανιώσουν» τις ενισχύσεις που υπόσχονται στους αγρότες

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εξέφρασε κατανόηση για τις δυσκολίες των αγροτών που πραγματοποιούν διαμαρτυρίες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία. Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχία για την παράταση των κρατικών ενισχύσεων αντί να γίνει η «απαραίτητη» δημοσιονομική σταθεροποίηση.

Η Γκεοργκίεβα έχει επισημάνει τον κίνδυνο που δημιουργείται όταν τα κράτη πρέπει να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα χωρίς τα απαραίτητα οικονομικά περιθώρια, καθώς τα επιτόκια δανεισμού έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Το ΔΝΤ πιέζει τα κράτη, ιδιαίτερα τα πλουσιότερα, να τερματίσουν τα μέτρα στήριξης που είχαν λάβει λόγω της πανδημίας και των γεωπολιτικών εξελίξεων. Παράλληλα, προτείνει μια συνολική ανάλυση για την εξεύρεση απαραίτητων περιθωρίων και για τον έλεγχο των δαπανών.

Οι διαδηλώσεις των αγροτών έχουν προκαλέσει τις κυβερνήσεις να ανακοινώσουν πολλαπλασιασμό των ενισχύσεων γι’ αυτούς. Για παράδειγμα, στη Γαλλία η κυβέρνηση έχει προβλέψει μέτρα ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα