Ευρωζώνη: Πτώση του πληθωρισμού στην χονδρική και στην Ελλάδα

Οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να μειώνονται, υποδηλώνοντας μια αμβλυμένη πληθωριστική πίεση.

Συγκεκριμένα, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 3,4% τον Ιούνιο, έναντι μείωσης κατά 1,9% τον Μάιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μια μικρότερη πτώση κατά 3,1%.

Σε επίπεδο ΕΕ, η μείωση των τιμών παραγωγού ήταν 2,4% ετησίως.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,4%, γρηγορότερα από την πρόβλεψη της αγοράς που έβλεπε μια μείωση κατά 0,2%, μετά την παρατεταμένη πτώση κατά 1,9% τον μήνα Μάιο.

Η κύρια αιτία για αυτήν την πτώση είναι η μείωση των τιμών της ενέργειας κατά 16,5% σε σχέση με πριν από έναν χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τα διάφορα αγαθά, τα ενδιάμεσα μειώθηκαν κατά 2,7% από πέρυσι, ενώ αυξήθηκαν κατά 5,2% για τα κεφαλαιουχικά, 5,9% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και 8,9% για τα μη διαρκή.

Εάν αφαιρέσουμε τις ενέργειες από την ανάλυση, ο δομικός δείκτης παραγωγού αυξήθηκε κατά 2,5% ετησίως.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 0,7% για τα ενδιάμεσα αγαθά και 0,5% για την ενέργεια, παρέμειναν σταθερές για τα διαρκή και μη καταναλωτικά αγαθά και αυξήθηκαν ελάχιστα κατά 0,1% για τα κεφαλαιουχικά.

Έτσι, ο δομικός δείκτης παραγωγού μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με πριν έναν μήνα.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες, η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στην Ιρλανδία, όπου οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 17,1% σε σχέση με πριν από έναν χρόνο, ακολουθούμενη από το Βέλγιο με μείωση 12,4% και τη Βουλγαρία με μείωση 11,4%.

Αντιθέτως, στην Ουγγαρία σημειώθηκε θεαματική αύξηση κατά 29,5% ετησίως, στη Σλοβακία κατά 18,2% και στη Σλοβενία κατά 7,2%.

Στην Ελλάδα, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 8,1% από πέρυσι, αλλά αυξήθηκαν κατά 0,4% από τον Μάιο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα