Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ 2023» θα υποβληθούν από τις 12 Ιουνίου – Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 300 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ 2023», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU, θα ξεκινήσει την υποβολή αιτήσεων από τις 12 Ιουνίου. Συνολικά προωθείται με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30% για κάθε δικαιούχο/κτίριο κατοικίας μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες. Στο πλαίσιο του προγράμματος καλύπτονται παρεμβάσεις, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης-ψύξης, παροχή ζεστού νερού με χρήση ΑΠΕ, έξυπνα συστήματα διαχείρισης (smarthome).

Η επιχορήγηση για αυτές τις παρεμβάσεις κυμαίνεται από 40% έως 75% ανάλογα με το εισόδημα των ωφελουμένων/ιδιοκτητών. Οι επιλέξιμες δαπάνες που καλύπτονται από το πρόγραμμα ανέρχονται έως 22.500 ευρώ. Επιπρόσθετα, επιχορηγούνται κατά 100% άλλες δαπάνες, όπως ενεργειακές επιθεωρήσεις, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, αμοιβή του Τεχνικού Συμβούλου, μέχρι τα 2.500 ευρώ ανά αίτηση και με την προϋπόθεση ότι η αίτηση θα υπάγεται στο πρόγραμμα και θα επιτυγχάνεται ο ελάχιστος ενεργειακός στόχος.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 12 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του προγράμματος στο https://exoikonomo2023.gov.gr.

δειτε ακομα