Έρχονται λεφτά για «πράσινες» επενδύσεις στην Ελλάδα

Η Ελλάδα μπορεί να πάρει 1,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού μέχρι το 2030. Θα υποβάλει προτάσεις για επενδυτικά προγράμματα που στηρίζουν τους στόχους της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα.

Πρόσφατα, ο κ. Αϊβαλιώτης από το ΥΠΕΝ συζήτησε με ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες για την επόμενη κινητοποίηση της χώρας.

Το Ταμείο Εκσυγχρονισμού υποστηρίζει τη μετάβαση σε μια «πράσινη» οικονομία. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που θα επωφεληθούν από αυτό.

Εκατομμύρια ευρώ για το 2024
Προβλέπεται ότι για φέτος η Ελλάδα μπορεί να λάβει περίπου 130 εκατ. ευρώ. Μπορεί να διεκδικήσει συνολικά περίπου 1,2 δισ. ευρώ έως το 2030 από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί το Ταμείο με έσοδα από το εμπόριο δικαιωμάτων εκπομπών. Έως τώρα, έχουν χορηγηθεί συνολικά 9,68 δισ. ευρώ για πράσινες επενδύσεις.

Προτεραιότητα στις επενδύσεις
Το 70% των πόρων του Ταμείου πηγαίνει σε «προτεραιότητες» όπως η ανανεώσιμη ενέργεια, η ενεργειακή απόδοση, ο εκσυγχρονισμός δικτύων και η δίκαιη μετάβαση σε απανθρακοποίηση περιοχών.

Το Ταμείο καλύπτει έως το 70% των δαπανών για επενδύσεις που δεν είναι προτεραιότητα. Η υποβολή προτάσεων γίνεται δύο φορές το χρόνο στην Επενδυτική Επιτροπή.

ΠΗΓΗ/Μάχη Τράτσα

δειτε ακομα

δειτε ακομα