Επιχειρήσεις που έχασαν την επιστρεπτέα προκαταβολή θα περιμένουν για τις ενστάσεις τους

Εκατοντάδες επαγγελματίες που χάσανε τις επιστρεπτέες προκαταβολές και έχουν υποβάλει ενστάσεις θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το καλοκαίρι για να μάθουν αν θα λάβουν αποζημίωση το φθινόπωρο.

Οι περίπου 17.000 ενστάσεις των επαγγελματιών που χάσανε τις επιστρεπτέες προκαταβολές θα εξεταστούν από μια ιδιωτική εταιρία και θα γίνει πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών για αποζημίωση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Οι επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν προσλήψεις θα μάθουν σύντομα αν θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος. Όσοι εξαιρέθηκαν από το μέτρο έχουν το δικαίωμα να ξαναδιεκδικήσουν την απαλλαγή μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Δημιουργία αναφορών για τα υποβαλλόμενα στοιχεία για τις επιστρεπτέες.
Κάλυψη τεχνικών αναγκών πληροφοριακού συστήματος επιστρεπτέας.
Εξαγωγή δεδομένων υποβολών επιστρεπτέας ανά περίπτωση βάσει δυναμικών κριτηρίων.
Διαχείριση επικοινωνιών και διαμεσολάβηση με τους τρίτους φορείς για τα τεχνικά θέματα των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου.
Τεχνική υποστήριξη χρηστών του υπουργείου για θέματα που αφορούν τις επιστρεπτέες.

Η διαδικασία με τις ενστάσεις θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, κατά το οποίο θα γίνει σαφές ποιες επιχειρήσεις θα λάβουν αναδρομικά τα χρήματα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάρκεια της τεχνικής υποστήριξης από την ιδιωτική εταιρία είναι προγραμματισμένη για έξι μήνες, αλλά μπορεί να παραταθεί ανάλογα με τις ανάγκες των ενδιαφερομένων.

Μέχρι τις 7 Ιουλίου 2023, η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει με email όλες τις επιχειρήσεις που δικαιούνται να μην καταβάλουν το φόρο επιτηδεύματος για το τρέχον έτος, εάν έχουν αυξήσει τις θέσεις απασχόλησης το 2022. Αν οι επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει το email, αλλά έχουν πληρούσει τις απαιτήσεις και γνωρίζουν ότι θα έπρεπε να το έχουν λάβει, μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις μέχρι τις 28 Ιουλίου 2023. Εάν οι δικαιούχοι έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωση φορολογίας του οικείου έτους κατά τον χρόνο λήψης του email, μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση για να μην καταβάλουν το φόρο επιτηδεύματος για το συγκεκριμένο έτος.

Οι επιχειρήσεις που δεν λάβουν το email επειδή δεν έχει διευκρινιστεί η αύξηση των θέσεων απασχόλησης ή το όριο τζίρου, μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις.

δειτε ακομα