ΕΝΦΙΑ: Τελευταία ευκαιρία για Ε9- Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ – Τα βήματα που πρέπει να κάνουμε

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι έτοιμη να δεχτεί τροποποιητικές ή ακόμη και δηλώσεις Ε9. Συγκεκριμένα, εάν κάποιος ιδιοκτήτης διαπιστώσει ότι το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ που έχει εκδοθεί είναι – αδίκως κατά την γνώμη του “φουσκωμένο” ή διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις ή δεν έχει υπολογιστεί η έκπτωση που δικαιούται, έχει μια επιπλέον ευκαιρία να διορθώσει όλα αυτά χωρίς κόστος έως τις 30 Ιουνίου. Αφού γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση.

Για όσους φορολογούμενους επιθυμούν να προβούν σε τροποποιητική δήλωση μετά τις 31 Μαΐου, θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση που λήγει στις 31 του μηνός. Έπειτα, θα πρέπει να πληρώνουν το νέο ποσό που θα προκύψει σε μηνιαίες δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2024. Εάν οι αλλαγές που γίνουν προκαλέσουν μείωση ή αύξηση του φόρου έως 300€, τότε το νέο εκκαθαριστικό εκδίδεται άμεσα. Εάν το ποσό είναι μεγαλύτερο από 300€, τότε ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να καταθέσει ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να προχωρήσει στη συνέχεια η εκκαθάριση.

Η απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή προβλέπει ότι νέο εκκαθαριστικό εκδίδεται και σε όσους αποδειχθεί ότι δικαιούνται έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή από το φόρο. Η πράξη διοικητικού προσδιορισμού λαμβάνει υπόψη τη στιγμή της έκδοσής της το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη και το ποσό της έκπτωσης που προκύπτει δεν υπερβαίνει το αρχικό ποσοστό.

 

δειτε ακομα