Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίσουν το σπίτι τους φέτος

Το Ευρωπαϊκό Σταθερό Τίμημα Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα μειωθεί κατά 10% για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους για ολόκληρο το 2023. Όσοι έχουν ασφαλίσει το σπίτι τους για ένα 6μηνο, θα έχουν έκπτωση 5% στον φόρο. Η έκπτωση θα υπολογίζεται αναλογικά για τις ημέρες που είναι ασφαλισμένη η κατοικία, με ελάχιστη προϋπόθεση τους 3 μήνες ασφάλισης.

Οι ποσοστώσεις έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ είναι οι εξής: ασφάλιση για 12 μήνες φέρνει έκπτωση 10%, ασφάλιση για 9 μήνες φέρνει έκπτωση 7,5%, ασφάλιση για 3 μήνες φέρνει έκπτωση 2,5%, ενώ ασφάλιση για 2 μήνες δεν επιφέρει έκπτωση. Η έκπτωση θα ισχύει τόσο για τον κύριο φόρο όσο και για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Η ασφάλιση θα πρέπει να αφορά το σύνολο της αξίας του ακινήτου, και θα λαμβάνονται υπόψιν οι «φορολογήσιμες» επιφάνειες της κατοικίας. Επίσης, είναι πιθανό να οριστεί ελάχιστο ύψος ασφάλιστρου για να αποφευχθούν τα φαινόμενα εκμετάλλευσης της έκπτωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ασφαλίστηκαν μόνο 1.074.053 από τις 6.371.901 κατοικίες στην Ελλάδα, και η κυβέρνηση εκτιμά ότι το κόστος του μέτρου θα φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα