Ελεύθεροι επαγγελματίες: Σκέψεις για αλλαγές στη φορολογία

Φαίνεται πως μετά το καλοκαίρι μπορεί να υπάρξει μια μικρή αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Η έντονη αντίδραση από χιλιάδες επαγγελματίες φαίνεται πως ανησύχησε τους υπεύθυνους, που ωστόσο δεν σχεδιάζουν ραγδαίες αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές, το φορολογικό σύστημα για 735.000 επαγγελματίες θα επανεξεταστεί μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τους το Σεπτέμβριο. Αν υπάρχουν αδικίες, θα γίνουν διορθωτικές ενέργειες.

Στόχος είναι η διόρθωση τυχόν προβλημάτων και η επίλυση φορολογικών ανισοτήτων. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, δεν πρόκειται να ακυρωθεί ο νόμος, αλλά θα γίνουν απαραίτητες προσαρμογές.

Μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν περίπου 80.000 φορολογικές δηλώσεις, με το σύνολο να αγγίζει το μισό εκατομμύριο επαγγελματίες. Το σχέδιο είναι να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στη φορολογία και να γίνουν προσαρμογές όπου χρειάζεται.

Πιθανές αλλαγές στον νόμο

Οι αλλαγές που εξετάζονται εστιάζουν στην προσαρμογή των παραγόντων που επηρεάζουν τη φορολογία. Οι τρεις βασικοί παράγοντες που μπορεί να υποστούν αλλαγές είναι ο τζίρος, ο αριθμός των υπαλλήλων και η παλαιότητα της επιχείρησης.

Με το νέο σύστημα, το φορολογητέο εισόδημα καθορίζεται διαφορετικά, με βάση τους παραπάνω παράγοντες. Έτσι, επαγγελματίες που βασίζονται σε μεγάλο τζίρο ή έχουν παλαιότητα στην αγορά ενδέχεται να δουν αυξήσεις στη φορολογία τους.

Στόχος είναι η ανακούφιση των επαγγελματιών που αντιμετωπίζουν υψηλά φορολογικά βάρη. Οι επικριτές έχουν εστιάσει σε ανισότητες που δημιουργεί το σημερινό σύστημα, με όλη αυτή τη διαδικασία να έχει ως στόχο τη βελτίωση της φορολογικής δικαιοσύνης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα