Εκατομμύριο λογαριασμοί ρεύματος χωρίς ΑΦΜ και στοιχεία

Είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι λογαριασμοί ρεύματος χωρίς ΑΦΜ ή άλλα στοιχεία ταυτότητας των καταναλωτών, παρότι υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο από αυτούς.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε για το θέμα αυτό στο ΟΤ FORUM που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ. Σύμφωνα με αυτόν, για να εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πρέπει να εξεταστούν ένα εκατομμύριο λογαριασμοί ρεύματος. Ανήκουν σε καταναλωτές χωρίς ΑΦΜ ή για παροχές που έχουν μείνει σε παλιά ονόματα. Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρει επίσης ότι ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η προσωποιημένη προσέγγιση.

Εκτιμάται ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές κυμαίνονται από 20.000 έως 50.000 ευρώ και συνήθως αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς τους. Ένα από τα κόλπα που χρησιμοποιούν είναι η συχνή αλλαγή παρόχου, χωρίς να αντιμετωπίζουν την απειλή αποκοπής της ηλεκτροδότησης, λόγω του νομοθετικού κενού.

Οι λογαριασμοί ρεύματος φουσκώνουν επίσης λόγω των ρευματοκλοπών. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, περίπου το 4% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Ελλάδα χάνεται από ρευματοκλοπές, προκαλώντας απώλειες περίπου 270-300 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Το κόστος αυτό μεταφέρεται στους καταναλωτές.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, για το οποίο συμμετέχουν οι σχετικοί φορείς και εμπειρογνώμονες.

δειτε ακομα