Πώς η Credit Suisse, το σύμβολο της Ελβετίας στον χώρο της τραπεζικής, οδηγείται στην πτώχευση;

Η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί 50 δισ. ελβετικά φράγκα από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας για να ενισχύσει τη ρευστότητά της, καθώς η βουτιά στις μετοχές και τα ομόλογά της αυξήθηκε τους φόβους για παγκόσμια τραπεζική κρίση. Ωστόσο, αναλυτές δήλωσαν ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Η βουτιά των μετοχών της Credit Suisse ξεκίνησε το 2021 και πυροδοτήθηκε από ζημίες που σχετίζονταν με την κατάρρευση του επενδυτικού κεφαλαίου Archegos και της Greensill Capital. Επιπλέον, σκάνδαλα επί σειρά ετών, αλλαγές στην κορυφή της διοίκησης και μια στρατηγική στερούμενη ενθουσιασμού είναι μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν στη χαώδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει πλέον η ελβετική τράπεζα.

Για να καθησυχάσει τους επενδυτές, η Credit Suisse πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος και ειδικός σε αναδιαρθρώσεις, ο Ούλριχ Κέρνερ, παρουσίασε μια στρατηγική αναθεώρηση αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τους επενδυτές. Επιπλέον, η τράπεζα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αβάσιμες φήμες που κυκλοφόρησαν για επικείμενη κατάρρευση της τράπεζας το φθινόπωρο και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πελατών της.

δειτε ακομα

δειτε ακομα