Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παραχώρησε πρόσφατα μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, όπου συζήτησε για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τη στεγαστική πολιτική και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Αρχικά, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν κινείται με σκοπό να «μοιράσει δωράκια», αλλά να εστιάσει σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η στέγαση, το δημογραφικό ζήτημα και η κλιματική αλλαγή. «Απαντούμε σε δίκαια αιτήματα ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», σημείωσε.
Aνακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αιτηθεί από την Κομισιόν αύξηση του κονδυλίου για δαπάνες, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει αύξηση κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος. «Εμείς ζητάμε περισσότερα, με τη διαπραγμάτευση να ολοκληρώνεται σήμερα», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι μέρος αυτών θα διατεθεί σε τακτικές δαπάνες, συντάξεις και εξοπλιστικά προγράμματα.
«Νέα μείωση 0,5% στις ασφαλιστικές εισφορές»
Όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, ο υπουργός ανέφερε ότι αναμένεται περαιτέρω μείωση 0,5%, και προανήγγειλε μια σειρά από μέτρα για το στεγαστικό τομέα, που στοχεύουν να ανοίξουν περισσότερα διαθέσιμα σπίτια και διαμερίσματα. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την ΠΟΜΙΔΑ και αναμένουμε σχετικά προγράμματα από την ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο Airbnb, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν αποσκοπεί να ενοχοποιήσει τους χρήστες της υπηρεσίας, αλλά οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι δίκαιες και ισορροπημένες.Επίσης, είπε ότι υπάρχουν τρία διαφορετικά μητρώα για το ιδιωτικό χρέος, με στόχο να «παντρευτούν» οι οφειλές προς τράπεζες και Δημόσιο.
«Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες»
Ο υπουργός ανακοίνωσε ένα νέο σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο οδήγησε αρκετούς από αυτούς να πληρώνουν περισσότερα από τους μισθωτούς. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ θα γίνουν και άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις.
Τέλος, για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, υπογράμμισε ότι θα υπάρξει κάποια σύμπνοια στα οφέλη, παρά την υφιστάμενη ακρίβεια. «Η ανεργία είναι κάτω από το 10% και έχουμε μειώσει φόρους και δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Η κατάσταση με τους μισθούς βελτιώνεται, αν και η διεθνής ακρίβεια παραμένει πρόβλημα», κατέληξε.