Η τουρκική λίρα υποχωρεί μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Οι επενδυτές δεν δείχνουν θετική στάση απέναντι στην επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως πρόεδρου της Τουρκίας. Η τουρκική λίρα συνεχίζει να υποχωρεί και σήμερα σημείωσε ένα ακόμη ιστορικό χαμηλό, καθώς οι αναλυτές προειδοποιούν ότι περισσότερα βάσανα είναι αναμενόμενα για το νόμισμα στο μέλλον. Η επανεκλογή του Ερντογάν υποδηλώνει ότι η Τουρκία ίσως παραμείνει σταθερή στην εσωτερική της πολιτική και στην εξάρτηση από φίλιες δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Κατάρ.

Η τουρκική λίρα καταγράφει το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών μετά την υποχώρησή της στα 20,21 λίρες/δολάριο στις συναλλαγές της Παρασκευής. Το νόμισμα έχει χάσει το 80% της αξίας του στα τελευταία χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει τις πτωτικές του κινήσεις στο μέλλον. Η Capital Economics εκτιμά ότι τα μέτρα που λαμβάνουν οι τουρκικές αρχές για να προστατεύσουν τη λίρα είναι ανεπαρκή. Επίσης, προβλέπεται ότι η ισοτιμία της λίρας μπορεί να φτάσει τις 26 λίρες/δολάριο μέχρι το τέλος του 2023.

Επιπλέον, η χρηματοδότηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο με την υποχώρηση των ήδη περιορισμένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας και τη διακοπή των ενεστών ρευστότητας από τις χώρες του Κόλπου. Αν οι τουρκικές αρχές προσπαθήσουν να αποτρέψουν την υποχώρηση της λίρας, η καθυστέρηση των αναπόφευκτων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μίας νομισματικής κρίσης που θα απειλήσει την ευστάθεια της οικονομίας.

δειτε ακομα