Bloomberg: Έρχεται νέο «κύμα πόνου» στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων

Οι Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα πόνου, σύμφωνα με το Bloomberg. Η αύξηση του κόστους δανεισμού και η πτώση των αποτιμήσεων έχουν οδηγήσει σε απώλειες ύψους 148 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι εταιρείες ακινήτων έχουν υποχρεώσεις περίπου 165 δισ. δολαρίων που πρέπει να καλυφθούν μέχρι το 2026. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες μειώνουν την έκθεσή τους στον κλάδο, και το κόστος δανεισμού βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει ορισμένες εταιρείες σε κίνδυνο υποβάθμισης σε κατηγορία “σκουπίδια”, με αποτέλεσμα να αυξηθεί περαιτέρω το κόστος του δανεισμού τους.

Η κατάρρευση των αξιών ακινήτων από το Λονδίνο μέχρι το Βερολίνο έχει προκαλέσει ανησυχία, με αποτέλεσμα την αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας ως τον λιγότερο δημοφιλή κλάδο μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Πολλοί ιδιοκτήτες, που είναι φορτωμένοι με χρέος, αναγκάζονται να πωλήσουν ακίνητα, να μειώσουν μερίσματα και να εκδώσουν δικαιώματα, προσπαθώντας να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους για ένα αβέβαιο μέλλον.

los-angeles-1629161_1280

Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης αντικατοπτρίζονται και στις αξιολογήσεις των εταιρειών. Πολλές εταιρείες ακινήτων που εκδίδουν ομόλογα με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση βρίσκονται σε κίνδυνο υποβάθμισης, και αυτό επηρεάζει το κόστος του δανεισμού τους. Είναι πιθανόν πολλές εταιρείες να χρειαστεί να αναχρηματοδοτηθούν με υψηλότερα επιτόκια, αν δεν μπορέσουν να μειώσουν τα χρέη τους ή αν τα επιτόκια δανεισμού δεν μειωθούν ξανά.

Ορισμένοι επενδυτές έχουν αποφασίσει να πουλήσουν τα ομόλογα που κατέχουν στις εταιρείες ακινήτων που τα εξέδωσαν. Αυτό γίνεται λόγω της αυξημένης ανασφάλειας και της μείωσης των αξιών αυτών των ομολόγων. Οι εταιρείες ακινήτων, όπως η Aroundtown SA και η Heimstaden Bostad AB, αναζητούν τρόπους για να διαχειριστούν αυτήν την κατάσταση, καθώς οι υποχρεώσεις τους είναι δαπανηρές και το επιχειρηματικό τους μοντέλο δεν είναι πλέον αποδοτικό.

Για πολλές εταιρείες, η διατήρηση της υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης είναι δύσκολη. Τα υβριδικά ομόλογα που εκδίδουν έχουν υποστεί σημαντική μείωση στην αξία τους στη δευτερογενή αγορά. Ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν χάσει την υπομονή τους και πωλούν τα ομόλογα πίσω στις εταιρείες ακινήτων που τα εξέδωσαν.

Πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό κίνητρο για τις εταιρείες αυτές να βελτιώσουν την αξιολόγησή τους και να επιστρέψουν σε υψηλότερες επενδυτικές βαθμίδες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο, καθώς το επιχειρηματικό τους μοντέλο δεν είναι τόσο αποδοτικό όσο θα έπρεπε, σύμφωνα με τον Victor Jorț, παγκόσμιο επικεφαλής της πιστωτικής στρατηγικής και των αναλυτών της BNP Paribas SA.

Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η διατήρηση της αξιολόγησης των εταιρειών ακινήτων είναι δύσκολη όχι μόνο λόγω των χαμηλών αξιών των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, αλλά και λόγω άλλων παραγόντων.

Πολλές εταιρείες ακινήτων πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτής της δύσκολης κατάστασης και να βρουν τρόπους για να εξισορροπήσουν τα οικονομικά τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα σταθερό και ανεπιφύλακτο μέλλον.

δειτε ακομα

δειτε ακομα