Από 1η Απριλίου εφαρμόζεται ο νέος κατώτατος μισθός – Η αύξηση κλειδώνει για το μέλλον

Στις 1η Απριλίου αναμένεται η προκαταβολή για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για τους αγρότες. Από την επόμενη χρονιά, όμως, θα υπάρχει μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του φόρου, λαμβάνοντας υπόψιν τις πραγματικές ποσότητες πετρελαίου που χρησιμοποιούν οι αγρότες. Επίσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού που θα ισχύει από 1ης Απριλίου.

Συγκεκριμένα, το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί στο υπουργικό συμβούλιο μέσα στο Μάρτιο, εκτιμάται πως θα κυμανθεί από 6,4% έως 6,5%, με βασικές αποδοχές περίπου 830 ευρώ/μήνα μεικτά από την 1η Απριλίου (καθαρά 706 ευρώ).

Ενίσχυση για νέες μητέρες – Επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες

Οι νέες μητέρες θα λάβουν αυξημένο ειδικό επίδομα μητρότητας από την 1η Απριλίου, το οποίο εξαρτάται από τον εκάστοτε κατώτατο μισθό.

Επίσης, περίπου 100 χιλιάδες συνταξιούχοι αναμένεται ότι θα δηλώσουν ηλεκτρονικά έως το 2024 την απασχόλησή τους σε ειδική πλατφόρμα που άνοιξε πρόσφατα, λαμβάνοντας τη σύνταξή τους χωρίς περικοπές.

Από το 2025 ενεργοποιείται μόνιμος μηχανισμός για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, λαμβάνοντας υπόψιν κάποιες ανώτατες ποσότητες πετρελαίου ανά στρέμμα καλλιέργειας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα