Άνοιξη νέος κύκλος για τις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι τιμές του ρεύματος μπορεί να ανέβουν λόγω του φυσικού αερίου. Αν και παράγεται πολύ ρεύμα από πράσινες πηγές, το φυσικό αέριο επηρεάζει τις τιμές. Παρατηρήθηκε ότι οι τιμές ανέβηκαν τον Απρίλιο και τώρα κυμαίνονται κοντά στα 32 ευρώ.

Οι τιμές του ρεύματος ανέβηκαν πάλι τον Μάιο και φτάνουν τα 76,80 ευρώ/MWh, αυξημένες κατά 27% σε σχέση με τον Απρίλιο. Αυξάνονται και οι τιμές του φυσικού αερίου, κάτι που υποστηρίζεται από τις προβλέψεις για ζέστη καλοκαίρι και αυξημένη κατανάλωση.

Οι ειδικοί λένε ότι το φυσικό αέριο και τα ανανεώσιμα μοιράζονται σχεδόν ίση συμμετοχή στον ενεργειακό τομέα. Επίσης, με την αύξηση της ζήτησης, μειώνεται ο κίνδυνος μπλακ άουτ.

Ο Υπουργός Ενέργειας επεσήμανε τα προβλήματα και τις λύσεις που εξετάζονται για την ενέργεια στη χώρα. Υπογραμμίζει τη σημασία της ανάπτυξης δυναμικού τιμολογίου για την ευέλικτη διαχείριση της ζήτησης. Οι επαφές με παράγοντες της αγοράς συνεχίζονται προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

Ο κίνδυνος του μπλακ άουτ μειώνεται στους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αύξησης της ζήτησης, ενώ οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της κατάστασης.

Πηγή: Στέλιος Μπούρας/businessdaily.gr

δειτε ακομα

δειτε ακομα