Ανανεώσεις στους φόρους των ελεύθερων επαγγελματιών που έρχονται

Οι νέες αλλαγές στους φόρους των ελεύθερων επαγγελματιών από το 2025 φαίνεται πως θα φέρουν κάποια αλλαγή στον τρόπο φορολόγησής τους, αλλά χωρίς ουσιαστική αλλαγή στον βασικό τρόπο υπολογισμού των φόρων. Η κυβέρνηση προχωρά σε αυτές τις αλλαγές μετά την αξιολόγηση των φορολογικών δηλώσεων του τρέχοντος έτους, με στόχο να διορθώσει κάποιες αδικίες που έχουν παρατηρηθεί.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προαναγγείλει τις επερχόμενες αλλαγές λίγο μετά τις ευρωεκλογές.

Έχοντας κατανόηση για τις αντιδράσεις λόγω των αλλαγών, τονίζει πως η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει χωρίς υποχωρήσεις. Πιθανόν να γίνουν κάποιες βελτιώσεις, αλλά το βασικό μέλημα θα παραμείνει σταθερό. Οπότε, μην περιμένετε μεγάλες αλλαγές, αλλά μάλλον διορθωτικές κινήσεις, όταν κάτι δεν φαίνεται ισορροπημένο στον τρόπο εφαρμογής.

Μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων, η κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά τις πληροφορίες και θα παρέμβει εκεί όπου χρειαστεί να διορθωθούν αποκλίσεις.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνουν την πρόθεση για αλλαγές, ενώ τονίζουν πως η ουσία του νόμου δεν θα ανατραπεί.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου, Όμηρος Τσάπαλος, επισημαίνει ότι θα αναλύσουν τα αποτελέσματα των φορολογικών δηλώσεων και στη συνέχεια θα εξετάσουν την ανάγκη για βελτιώσεις ή αλλαγές.

Αν προκύψουν προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου, θα υπάρξουν παρεμβάσεις για να διορθωθούν. Πάντως, όπως λένε, «κανένας νόμος δεν είναι τέλειος» και «δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε υπερβολικά τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Τι θα αλλάξει:

  • Μείωση της ελάχιστης αμοιβής που λαμβάνετε.
  • Λήψη υπόψη του οικογενειακού εισοδήματος.
  • Απλοποίηση στα διαδικαστικά των αμφισβητήσεων.
  • Εκμετάλλευση της τεχνητής νοημοσύνης.
  • Διασταύρωση των πληροφοριών μέσω του myDATA.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αισθάνονται ότι υποφέρουν από την ελάχιστη αμοιβή έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν έλεγχο, προσκομίζοντας αναλυτικά στοιχεία για τα εισοδήματά τους και τις δαπάνες τους.

Αναμένεται η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου για τα εισοδήματα, τους λογαριασμούς, τις τραπεζικές κάρτες, τις μετρητά, τα ταξίδια, τα δίδακτρα, τις ηλεκτρονικές πληρωμές, κ.λπ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα