Αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για τους λογαριασμούς ρεύματος

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, θα διακοπούν οι οριζόντιες επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος και η στήριξη θα παρέχεται μόνο στους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η στήριξη θα δίνεται σε αυτούς που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρεύματος για θέρμανση. Το μοντέλο για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης θα εφαρμοστεί ανά περιοχή (βάσει του Ταχυδρομικού Κώδικα) και θα παρέχεται επίσης στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ)

Οι πληροφορίες του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (ΟΤ) αναφέρουν ότι ετοιμάζεται η εισαγωγή δύο νέων κατηγοριών για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, εκτός από τις υπάρχουσες κατηγορίες ΚΟΤ Α’ και ΚΟΤ Β’, που παρέχουν έκπτωση στους ευάλωτους καταναλωτές. Η έκπτωση για το ΚΟΤ Α’ δίνεται σε αυτούς με χαμηλό εισόδημα (κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης), ενώ η έκπτωση για το ΚΟΤ Β’ δίνεται σε καταναλωτές με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και αν υπάρχει μέλος της οικογένειας που χρειάζεται ιατρική συσκευή, άτομο με αναπηρία και έξτρα ενήλικο ή ανήλικο μέλος.

Οι έκπτωσεις στο ρεύμα για τις δύο κατηγορίες ΚΟΤ παρέχονται με βάση τις τετραμηνιαίες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενεργειακά ευάλωτοι

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια τρίτη κατηγορία ΚΟΤ (ΚΟΤ Γ), στην οποία θα δίνονται επιπλέον έκπτωσεις σε καταναλωτές που ζουν σε περιοχές με αυξημένες ανάγκες θέρμανσης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έχει επισημάνει τη διαφορά μεταξύ των ευάλωτων και ενεργειακά ευάλωτων καταναλωτών, εξηγώντας για τους τελευταίους ότι έχουν μεγαλύτερες ανάγκες θέρμανσης.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν οι καταναλωτές αυτής της κατηγορίας θα λαμβάνουν έκπτωση στο τιμολόγιο ρεύματος μόνο κατά την χειμερινή περίοδο ή για όλο το χρόνο. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα υποβάλλουν αιτήσεις σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί αν για την κατηγορία αυτή θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία των κατηγοριών ΚΟΤ Α’ και ΚΟΤ Β’ ή αν θα είναι διαφορετικά.

δειτε ακομα