Ακρίβεια: Πιπεριές και ελαιόλαδο «χρυσάφι» – Στα ύψη οι τιμές

Η παραγωγή ελαιολάδου παγκοσμίως έχει μειωθεί, κάτι που έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, ιδίως στην Ελλάδα. Οι αιτίες για την αύξηση των τιμών σε γενικές γραμμές είναι η μειωμένη παραγωγή, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και τα προβλήματα στη συγκομιδή. Ειδικά, οι πιπεριές και το ελαιόλαδο έχουν δει σημαντική αύξηση στις τιμές τους.

Οι τιμές των πιπεριών έχουν φτάσει σε επίπεδα παρόμοια με το χοιρινό κρέας του 2020, και οι τιμές του ελαιολάδου έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η ξηρασία στην Ισπανία και οι πυρκαγιές στην Ιταλία έχουν οδηγήσει σε μειωμένη σοδειά και ανατίμηση του ελαιολάδου. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 7,2-7,5 ευρώ ανά κιλό και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Οι αυξημένες τιμές έχουν επηρεάσει ήδη τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, η ευρέως διαδεδομένη ξηρασία στην Ισπανία και η μειωμένη παραγωγή σε χώρες όπως η Ιταλία, έχουν αυξήσει τη ζήτηση για ελαιόλαδο από την Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα με το καλλιεργητικό κόστος και την έλλειψη εργατικού δυναμικού για τη συγκομιδή, καθώς και μεταξύ άλλων καθημερινά αγροτικά προβλήματα. Αναμένεται ότι η παραγωγή ελαιολάδου θα μειωθεί και περαιτέρω την περίοδο 2023-24.

δειτε ακομα

δειτε ακομα