Αυξημένο το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού κατά 11,4% λόγω ακρίβειας [vid]

Το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού έχει αυξηθεί κατά 11,4% λόγω ακρίβειας σε σχέση με το περσινό. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ), για το γεύμα 6-8 ατόμων απαιτούνται 140,76 ευρώ έναντι 103,10 ευρώ πέρυσι.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στα ακόλουθα προϊόντα:

Ελαιόλαδο 62%
Μήλα 36,6%
Αρνί 22,9%
Πατάτες 21,5%
Κρασί 21,2%
Γαλοπούλα 21,1%

Αντίθετα, οι τιμές στα παραδοσιακά γλυκά των εορτών έχουν μειωθεί, καθώς οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα ζαχαροπλαστείου πωλούνται κατά μέσο όρο -10,6% και -6,7% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι.

Η κατανομή των τιμών αντιπροσωπεύει διάφορα προϊόντα διαφορετικής ποιότητας σε διάφορες τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων. Επίσης, οι τιμές των προϊόντων που παρουσιάζονται στους πίνακες είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να αποτυπώσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.

Για να διατηρηθεί η συγκρισιμότητα των δεδομένων, δεν έχει συμπεριληφθεί κάποιος περιορισμός στα προϊόντα που απαρτίζουν το “εορταστικό καλάθι”. Ωστόσο, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες περιλαμβάνονται, όπως κάθε χρόνο, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στο “καλάθι του νοικοκυριού” ή στο “εορταστικό καλάθι”.

Οι καταναλωτές εκφράζουν ανησυχία για την αυξανόμενη δαπάνη για τα γιορτινά είδη, ενώ οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 50%-60% σε σχέση με το 2019. Η αύξηση της τιμής στο αρνί και το κατσίκι είναι σημαντική, με την τιμή τους να αυξάνεται κατά 45% σε σύγκριση με το 2019.

δειτε ακομα

δειτε ακομα