Αχ, ετοιμάζονται πολλά νέα κτίρια!

Έχει αρχίσει να γίνεται πολύς χαμός με τα καινούρια κτίρια, ακόμα και αν οι τιμές στα υλικά οικοδομής παραμένουν ψηλές. Τα τελευταία δεδομένα για τον Φεβρουάριο δείχνουν αύξηση 12,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών μέσα στον τελευταίο χρόνο, με περιοχές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης να έχουν μεγάλη ενεργότητα.

Μετά από μια περίοδο παύσης, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα φαίνεται να αναζωογονείται, με τις οικοδομικές άδειες να αυξάνονται ραγδαία το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αυξάνονται οι οικοδομικές άδειες

Ενδεικτικό το γεγονός ότι στους πρώτους μήνες του 2024, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών αυξήθηκε κατά 44,4%, με την επιφάνεια να αυξάνεται κατά 42,7% και τον όγκο κατά 38,6% σε σχέση με το 2023. Ωστόσο, οι διαφορές στην ανάπτυξη διαφέρουν ανά περιοχή, με την Αττική να έχει τη μικρότερη αύξηση, ενώ άλλες περιοχές όπως η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά να έχουν υψηλά ποσοστά αύξησης.

Οι υψηλές τιμές στην Αττική και η περιορισμένη ζήτηση για νέα ακίνητα αποτρέπουν κάποιους από το να χτίσουν, μαζί με το ακριβό κόστος της γης και τον περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων οικοπέδων.

Οι τιμές εξακολουθούν να ανεβαίνουν

Οι τιμές των οικοδομικών υλικών συνεχίζουν να αυξάνονται. Συγκεκριμένα, οι τιμές έχουν αυξηθεί σε πολλά υλικά κατασκευών σε σχέση με πέρυσι, με τουβλάκια, αγωγούς, πλακίδια, θερμαντικά, ηλιακούς θερμοσίφωνες και πολλά ακόμα να έχουν ανάκαμψη στις τιμές τους.

Συνολικά, η οικοδομική δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο του 2024 αναδεικνύει αύξηση στον αριθμό των αδειών, στην επιφάνεια και στον όγκο, σε σύγκριση με το 2023.

δειτε ακομα

δειτε ακομα