Επιδοτήσεις ύψους 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για την ελληνική βιομηχανία για όλο το 2023

Πριν από λίγες ημέρες, λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κοινοποίησε στην Κομισιόν το πλαίσιο στήριξης της ελληνικής ενεργοβόρας βιομηχανίας. Με αυτό το νέο μέτρο, το Προσωρινό Πλαίσιο Κρατικής Ενίσχυσης (Temporary Crisis Framework – TCF), καθορίζεται η επιδότηση στις επιλέξιμες βιομηχανίες στα 50 ευρώ/MWh για όλο το 2023 από την 1η Απριλίου. Οι πόροι ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα χορηγηθούν αναδρομικά όταν το σχήμα στήριξης εγκριθεί από τη General Directorate for Competition της ΕΕ.

Το μέτρο έχει ως στόχο τη μείωση του βάρους που επωμίζονται οι βιομηχανίες από την ενεργειακή κρίση και πλήττει την ανταγωνιστικότητά τους σε κλάδους όπως οι χαλυβουργίες, οι βιομηχανίες αλουμινίου, οι υαλουργίες και η χαρτοποιία. Οι επιδοτήσεις θα καλύψουν όλη την τρέχουσα χρονιά και θα δοθούν σε όλες τις βιομηχανίες που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως η προκαλούμενη κάμψη του EBITDA για το 2023, τουλάχιστον κατά 40%, από την ενεργειακή κρίση ή αρνητική αντίκτυπο στις δραστηριότητές τους ως προς το έτος αναφοράς που είναι το 2021.

Η βιομηχανία έθεσε πολλές πιέσεις προς την κυβέρνηση για την εφαρμογή του μέτρου χωρίς περιορισμούς, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις στο μέτρο και χωρίς ανισότητες. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι το μέτρο εμποδίζει τις βιομηχανίες που έχουν συνάψει διμερή συμβόλαια PPAs και επιβάλλει την ανάγκη για σαφή και μετρήσιμη επίπτωση στα οικονομικά μεγέθη μιας βιομηχανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) υποστηρίζει το γερμανικό μοντέλο που δεν εισάγει διακρίσεις και καλύπτει μια ανατίμηση ηλεκτρικού ρεύματος άνω των 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή όποια άλλη τιμή καθοριστεί.

diakopes revmatos deddie ergasies 15

δειτε ακομα

δειτε ακομα