Αμστερνταμ κατά των Δημόσιων Γλαστρών: Ο Πόλεμος Ξεκίνησε!

Οι κάτοικοι του Αμστερνταμ είναι σε αμηχανία από την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής σχετικά με τα σχέδια της να περιορίσει την «υπερβολή των γλαστρών» που έχουν τοποθετήσει οι κάτοικοι. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, η πρωτοβουλία ονομάζεται «Επιχείρηση Δημόσια Γλάστρα» και περιορίζει κάθε κάτοικο σε δύο γλάστες με διαστάσεις 50×50 εκατοστά, που πρέπει να είναι κατασκευασμένες από βιώσιμα υλικά και να τοποθετούνται στον τοίχο του σπιτιού τους.

Η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να κατασχέσει γλάστρες που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους όπως στάθμες και κάτω από δέντρα. Η Άμελί Στρενς, υπεύθυνη για το κέντρο της πόλης, δήλωσε ότι οι εγκαταλελειμμένες γλάστρες κάνουν την πόλη λιγότερο ελκυστική και δυσκολεύουν την πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Ως εκ τούτου, η πρόθεση είναι να περιορίσουν την «υπερβολική» ανάπτυξη γλαστρών.

«Οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να τοποθετούν πολλές γλάστρες μπροστά από τα σπίτια τους, εμποδίζοντας τη διέλευση και προκαλώντας εντάσεις με τους γείτονες», ανέφερε η Στρενς. Υπάρχουν κάτοικοι που υποστηρίζουν την απόφαση, αλλά άλλοι εκφράζουν ανησυχία για τα πολλά προβλήματα που προξενούν τα εγκαταλελειμμένα ποδήλατα, οι βεράντες μπαρ και τα σκουπίδια στην πόλη, ειδικά με τόσους τουρίστες να την επισκέπτονται.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ρόγκιερ Χάβελαρ τόνισε ότι τα χρήματα από την επιβολή των κανονισμών θα πρέπει να επενδυθούν αλλού, απαντώντας με χιούμορ ότι αν κάποια γλάστρα ενοχλεί, αρκεί να τη μετακινήσεις και όχι να δημιουργηθούν 31 νέοι κανόνες για μια ολόκληρη γειτονιά.

Στους δρόμους του Αμστερνταμ, οι αντιδράσεις είναι ποικίλες. Ο 79χρονος Κάρολι Αλμόες ονειρεύεται μια πόλη γεμάτη φυτά και πράσινο, ενώ ο Ρόαν Πουχ διαφωνεί, λέγοντας ότι οι περιορισμοί δεν ενθαρρύνουν τους κατοίκους να δημιουργήσουν έναν φιλόξενο δημόσιο χώρο.

Ο Μπερτ Ναπ, πρώην δημοσιογράφος και ακτιβιστής για την βιωσιμότητα, προειδοποιεί ότι η καταστολή αυτή θα είναι μια «θλιβερή μέρα», προτείνοντας ότι ο δήμος θα μπορούσε να προωθήσει την υπεύθυνη φύτευση αντί για περιορισμούς.

Κάτοικοι που έχουν πιο ανεξάρτητο πνεύμα δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόθεση να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες, ενώ σε διάφορες γωνίες της πόλης υπάρχουν κενές γλάστρες με σημειώματα που καλούν τους γείτονες να προσφέρουν φυτά και μοσχεύματα, μοιράζοντας έτσι λίγο «πράσινο» και «ζωή» στην πόλη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα