Το 2023 σημειώθηκε σημαντική αύξηση στα κρούσματα και τους θανάτους λόγω χολέρας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, επισήμανε ότι πολλές από αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν «αποφευχθεί» καθώς η χολέρα είναι «εύκολη να θεραπευτεί».
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των κρουσμάτων χολέρας αυξήθηκε κατά 13% το 2023, φτάνοντας τα 535.321, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 71% και ξεπέρασαν τους 4.000.
Ο Δρ. Τέντρος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η χολέρα έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 4.000 ανθρώπων σε έναν χρόνο. Είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί».
Εν τω μεταξύ, ο Φιλίπ Μπαρμποζά, επικεφαλής της ομάδας του ΠΟΥ για τη χολέρα, τόνισε ότι οι αριθμοί μπορεί στην πραγματικότητα να είναι υποτιμημένοι, λόγω δυσκολιών στη διάγνωση, καθώς οι υποδομές είναι εντελώς ανίσχυρες σε ορισμένες χώρες.
Πολλοί παράγοντες συνεχίζουν να επιδεινώνουν τις επιδημίες χολέρας το 2023, όπως οι ένοπλες συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού και η φτώχεια.
Η κατανομή της χολέρας παρουσίασε μεγάλες διαφοροποιήσεις φέτος: υπήρξε μείωση 32% στην Μέση Ανατολή και την Ασία, αλλά μια εντυπωσιακή αύξηση 125% στην Αφρική.
Φέτος ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκαν θάνατοι από χολέρα εκτός υγειονομικών δομών, γεγονός που επισημαίνει «σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση σε θεραπεία», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Για το 2024, ο κίνδυνος εκδήλωσης επιδημιών χολέρας παραμένει «πολύ υψηλός», με 22 χώρες να αναφέρουν ενεργές επιδημίες, όπως ανέφερε ο Δρ. Τέντρος. Μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί πάνω από 342.000 κρούσματα και 2.400 θάνατοι για τη φετινή χρονιά.
Αντιμετωπίζοντας αυτή την κρίσιμη κατάσταση, ο Δρ. Τέντρος επανέλαβε την ανάγκη αύξησης της παραγωγής εμβολίων.
«Πέρυσι παρασκευάστηκαν περίπου 36 εκατομμύρια δόσεις, λιγότερες από το μισό των ζητούμενων από 14 χώρες που πλήττονται από τον Οκτώβριο του 2022», σημείωσε ο Δρ. Τέντρος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία εταιρεία που παράγει εμβόλια κατά της χολέρας, η EuBiologics από τη Νότια Κορέα. Ο Δρ. Τέντρος κάλεσε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την παραγωγή εμβολίων.
Παρόλο που ο εμβολιασμός είναι σημαντικός, ο Δρ. Τέντρος τόνισε ότι οι μόνιμες λύσεις είναι η πρόσβαση σε καθαρό νερό, αποχέτευση και υγιεινή.
Η χολέρα είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού και προκαλεί οξεία διάρροια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα παιδιά.