Φεστιβάλ Καννών: Οι νικητές των βραβείων πρώτου ανδρικού και γυναικείου ρόλου

Ο Ιάπωνας ηθοποιός Κότζι Γιακούσο κέρδισε το Βραβείο Πρώτου Ανδρικού Ρόλου στο 76ο Φεστιβάλ των Καννών για την ερμηνεία του στην ταινία “Perfect days” του Βιμ Βέντερς. “Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Βιμ Βέντερς και το συν-σεναριογράφο (…). Δημιουργήσατε έναν υπέροχο χαρακτήρα”, δήλωσε συγκινημένος στη σκηνή παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

Η ταινία είναι του σκηνοθέτη της ταινίας “Παρίσι, Τέξας” Βιμ Βέντερς, έχει ως πρωταγωνιστή τον Ιάπωνα ηθοποιό Κότζι Γιακούσο ως Χιραγιάμα, έναν σιωπηλό και μοναχικό άνθρωπο, ο οποίος σιγά σιγά ανοίγεται στους άλλους του επαγγέλματος του υπαλλήλου στις δημόσιες τουαλέτες του Τόκιο.

Η Τουρκάλα ηθοποιός Μερβέ Ντιζντάρ κέρδισε το Βραβείο Πρώτου Γυναικείου Ρόλου στο 76ο Φεστιβάλ των Καννών για την ερμηνεία της στην ταινία “Ξερά Χόρτα” του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν. “Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για να ξεπερνούν τις δυσκολίες της ύπαρξης σε αυτόν τον κόσμο και να κρατούν την ελπίδα” μέσα τους, δήλωσε η ηθοποιός, η οποία υποδύεται μια γυναίκα που ερωτεύεται έναν δάσκαλο σε μια απομακρυσμένη επαρχία της Τουρκίας.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζόναθαν Γκλέιζερ κέρδισε το Μέγα Βραβείο του 76ου Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία του “The Zone of Interest”.

Η Γαλλίδα σκηνοθέτις Ζυστίν Τριέ κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα του 76ου Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία “Ανατομία μιας πτώσης”. Επιβεβαιώνει το βραδύ βήμα προς την ισότητα σε μια βιομηχανία του κινηματογράφου στην οποία ιστορικά κυριαρχούν οι άνδρες. Αντικαθιστά έτσι την Τζέιν Κάμπιον και την Ζουλιά Ντουκουρνό.

δειτε ακομα