Σήμερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψε έναν νέο νόμο που απαγορεύει τη λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα, η οποία συνδέεται με το Πατριαρχείο της Μόσχας.
Αυτή η απόφαση ήρθε μετά την ψήφο του ουκρανικού κοινοβουλίου την Τρίτη και προκαλεί ήδη αντιδράσεις από τη Ρωσία. Η υπογραφή του Ζελένσκι συνέπεσε με την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, δύο μισή χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Εκφράζοντας την άποψή του, ο πρόεδρος δήλωσε ότι αυτό το βήμα θα ενισχύσει την εθνική ανεξαρτησία, δηλώνοντας ότι οι Ουκρανοί Ορθόδοξοι προχωρούν προς την απελευθέρωσή τους από τις ρωσικές επιρροές.
Η προσπάθεια της Ουκρανίας να απελευθερωθεί από τη ρωσική πνευματική επιρροή ξεκίνησε το 2014, με την ίδρυση, το 2018, της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία είναι ανεξάρτητη από τη Μόσχα. Αυτή η διαδικασία εντάθηκε με την ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο του 2022, την οποία υποστήριξε δημόσια το Πατριαρχείο της Μόσχας.
Η εκκλησία της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει τον Μάιο του 2022 ότι σταματά κάθε σχέση με τη Μόσχα, ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση θεωρεί ότι παραμένει ακόμη υπό τη ρωσική επιρροή, και γίνονται έρευνες για αξιωματούχους της.
Μια πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου έδειξε ότι το 66% των Ουκρανών υποστηρίζει την απαγόρευση της εκκλησίας που σχετίζεται με τη Μόσχα. Επιπλέον, το 54% δηλώνει ότι ταυτίζεται με την ανεξάρτητη εκκλησία, έναντι μόλις 4% που υποστηρίζει τη ρωσική εκκλησία, ενώ η υποστήριξη είχε αυξηθεί από 42% και 18% αντίστοιχα, πέρυσι.
Είναι ενδιαφέρον ότι η εκκλησία που σχετίζεται με τη Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει περίπου 9.000 ενορίες στην Ουκρανία, συγκριτικά με 8.000-9.000 που έχει η ανεξάρτητη εκκλησία.
Επιπλέον, ο Ζελένσκι υπέγραψε και άλλο νομοσχέδιο που αφορά την έγκριση του Καταστατικού της Ρώμης, το οποίο είναι η ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). Με αυτό, η Ουκρανία έγινε μέλος του ΔΠΔ, ελπίζοντας ότι το δικαστήριο θα τιμωρήσει τη Ρωσία για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου κατά των Ουκρανών.
Ωστόσο, το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι Ουκρανοί στρατιώτες που μάχονται κατά των ρωσικών δυνάμεων θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο του ΔΠΔ, το οποίο έχει αποστολή να διώκει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.