Η Ζαχάροβα δηλώνει ότι η απόφαση για ένταλμα σύλληψης του Πούτιν είναι άκυρη και δεν μας αφορά.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία αντέδρασε άμεσα, δηλώνοντας ότι οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα της και ότι δεν αναγνωρίζει το ΔΠΔ. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αποκάλεσε την κίνηση του δικαστηρίου «εξωφρενική και απαράδεκτη». Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έκανε ένα καυστικό tweet για το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν. Το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν εκδόθηκε για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.βουλο του, ο οποίος δήλωσε ότι αυτό αποτελεί μια σημαντική νίκη για τη διεθνή δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των παιδιών. Ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το ΔΠΔ και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου θα φέρουν τη δική τους ευθύνη.

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη χώρα της. Το ΔΠΔ ερευνά επίσης πιθανά εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής. Η έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Πούτιν αποτελεί μια σημαντική κίνηση από το ΔΠΔ και αποστέλλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου θα φέρουν τη δική τους ευθύνη.

Εντούτοις, ειδικοί παραδέχονται ότι είναι απίθανο η Μόσχα να παραδώσει κανέναν ύποπτο. Η είδηση της έκδοσης εντάλματος σύλληψης ήρθε ενόψει της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα. Η επίσκεψη αυτή είναι πιθανό να εδραιώσει πολύ στενότερους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ αναφέρει σε μια ανάρτησή του στο Twitter ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν, προειδοποιώντας τις ελίτ της Ρωσίας για το τι θα τους συμβεί και γιατί τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα και η αρχή του τέλους της Ρωσίας στη σημερινή της μορφή στην παγκόσμια σκηνή. Ο επιτελάρχης Αντρέι Γέρμακ επίσης επιβεβαίωσε την είδηση και τόνισε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΔΠΔ και τόνισε ότι οι διεθνείς εγκληματίες θα λογοδοτήσουν για κλοπές παιδιών και άλλα διεθνή εγκλήματα. Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Αντριι Κόστιν δήλωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ είναι ιστορική για την Ουκρανία και για ολόκληρο το σύστημα διεθνούς δικαίου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα