Στην Αμμόχωστο αγοράζονται ξενοδοχεία που ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους

Η πώληση ξενοδοχείων από Ελληνοκυπρίους στην κατεχόμενη Κύπρο προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά, καθώς το κυριότερο σχετίζεται με το ενδεχόμενο ενός νέου εποικισμού.

Η Άγκυρα προχωρά σε ένα ακόμη βήμα υλοποίησης του εποικισμού της Αμμοχώστου, μέσω της Επιτροπής Περιουσιών που ιδρύθηκε στη βόρεια Κύπρο, έχοντας προμηθεύσει την αγορά τριών ξενοδοχείων και δύο ορόφων πολυκατοικιών, όλα ιδιοκτησία Ελληνοκυπρίων στην Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με το άρθρο της Yeni Bayis και της DW, ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας που αγόρασε το ακίνητο, προκάλεσε αναστάτωση στην κυπριακή κυβέρνηση – χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να διαψευσθεί.

Ο επιχειρηματίας, κατά τις δηλώσεις του, εκφράζει τη σιγουριά του προς την τουρκική κυβέρνηση, ως προς το ότι σκοπεύουν να ανοίξουν την Αμμόχωστο σύντομα για χρήση και κατοίκηση, παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούν την Τουρκία να μην εποικίσει την Αμμόχωστο και να την επιστρέψει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Ο Τουρκοκύπριος αγοραστής συνέχισε τις δηλώσεις του, αναφέροντας ότι σχεδιάζει να ξαναλειτουργήσει τα τρία ξενοδοχεία με αρχή από το 2025.

Ελληνοκυπριακή αμηχανία

Η αναστάτωση της κυπριακής κυβέρνησης μετά την αποκάλυψη της αγοραπωλησίας Ελληνοκυπριακών περιουσιών στην Αμμόχωστο είναι και η προέλευση του γεγονότος ότι η Yenis Bayis επανέδωσε τα ιδιωτικά συμφωνητικά της αγοραπωλησίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριου επιχειρηματία, τα οποία φέρανε επίσης τις σφραγίδες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, το Τμήμα Κτηματολογίου, σε μια ανακοίνωση του, τονίζει ότι τα συμφωνητικά δεν είχαν ποτέ κατατεθεί, αλλά πρόκειται για τις πιστοποιήσεις της αλήθειας των υπογραφών εκ μέρους των συνεργούμενων μερών. Εξάλλου, αυτή είναι η πραγματική πρακτική που χρησιμοποιείται στις πράξεις αγοραπωλησίας μέσω της Επιτροπής Περιουσιών της Τουρκίας.

Κατά τις δηλώσεις του για το θέμα, ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Σίμος Ιωάννου, τόνισε ότι αν οι πωλήσεις έγιναν μέσω ακίνητης αρμοδιότητας της επιτροπής, η διαδικασία θα ήταν νόμιμη. Επισήμανε επίσης ότι, εδώ και έξι χρόνια, δεν έχουν γίνει συζητήσεις για το Κυπριακό θέμα και ότι αν δεν αρχίσουν διαπραγματεύσεις, η πόλη των Βαρωσίων (μια πόλη κοντά στην Αμμόχωστο) θα χαθεί. “Εάν νομίζουν μερικοί ότι αυτή η κατάσταση στάτους κβο βοηθά στο πλεονέκτημά μας, αυτό δεν ισχύει,” λέει ο δήμαρχος της περίκλειστης πόλης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα