Μάχη Κομισιόν – Ευρωβουλής για τις δαπάνες στις Βρυξέλλες

 

Καθώς ο υψηλός πληθωρισμός εξακολουθεί να ασκεί πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι θεσμικοί οργανισμοί της ΕΕ διεξάγουν μάχη κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ποσό του δημοσίου χρήματος που θα επιτραπεί να δαπανηθεί το επόμενο έτος.

Οι επιστολές μεταξύ του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και άλλων οργάνων της ΕΕ αποκαλύπτουν ότι η Επιτροπή ζητά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να περιορίσει τα σχέδια δαπανών του για το 2024 κατά περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ και το Δικαστήριο της ΕΕ να περικόψει σχεδόν 6 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίπτουν τις περικοπές, υποστηρίζοντας ότι ο Χαν εφαρμόζει ένα “ύπουλο τέχνασμα του προϋπολογισμού που θα μπορούσε να τους αναγκάσει να κάνουν επώδυνες περικοπές σε τομείς εκτός των μισθών”.

Καθώς ο Χαν προετοιμάζεται να αμυνθεί για το σχέδιο προϋπολογισμού, αυτές οι διαφωνίες δημιουργούν αρνητική εικόνα για τις σχέσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Politico, η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ανέφερε ότι η Επιτροπή έκανε λάθος με τα δεδομένα της και απέστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον περασμένο μήνα, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις περικοπές.

Σύμφωνα με το Politico, σε μια νέα προσέγγιση, η Κομισιόν συμπεριέλαβε αυξήσεις στον προϋπολογισμό που συνδέονται με τον πληθωρισμό στους μισθούς των βουλευτών του ΕΚ ως μέρος του πεδίου εφαρμογής του 2%.

Εν τω μεταξύ, το Κοινοβούλιο αμφισβητεί το σχέδιο του Χαν και υπολογίζει ότι οι αυξήσεις στις δαπάνες κινούνται εντός του συγκεκριμένου πλαφόν για πρώτη φορά και διαμορφώνονται στο 1,97%.

Η προσδοκία είναι ότι θα διορθωθεί η πρόταση της Επιτροπής και της Κομισιόν, όπως αναφέρει έκπροσος της Μέτσολα.

δειτε ακομα