Βρετανία και Ευρώπη πιο κοντά με μια καλή συμφωνία για το Brexit

Οι οπαδοί της συμφωνίας του Boris Johnson αισθάνονται απογοητευμένοι από την παραίτησή του από την αρχική του προτασή. Η προαίρεση για παράδοση ήταν πάντα μέρος του σχεδίου, αλλά αναμενόταν ότι οι υπέρμαχοι του Brexit θα αγνοούσαν με προκλητικό τρόπο τις υποχρεώσεις τους έναντι των Βρυξελλών.

Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak εκθέτει την αναγκαιότητα του Brexit, αλλά οι ενέργειες του αποδεικνύουν ότι η χώρα έχει οδηγηθεί σε δυσμένεια.

O Sunak συνειδητοποιεί ότι μια χώρα υποφέρει όταν θέτει εμπόδια στο εμπόριο με την ΕΕ, το μεγάλο εμπορικό της μπλοκ. Ένα αυστηρό Brexit έχει επηρεάσει αρνητικά τις βρετανικές επιχειρήσεις, αυξάνει τον πληθωρισμό και περιορίζει την ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός πρέπει να το γνωρίζει, αλλά δεν μπορεί να το εκφράσει δημόσια. Αυτή είναι μόνο η μία πλευρά της έλλειψης ειλικρίνειας. Η άλλη πλευρά είναι να προσποιούμαστε ότι τα προβλήματα είναι απλά προσωρινά προβλήματα.

Η παρέμβαση στο ευρωπαϊκό εμπόριο είναι ο κεντρικός στόχος της πρότασης του Johnson. Η αποχώρηση από την ενιαία αγορά αποσκοπούσε να οδηγήσει την Βρετανία σε μια πορεία απομόνωσης από τους κανόνες των Βρυξελλών, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την επανένταξή της στην ΕΕ με την πάροδο του χρόνου.

Η θεωρία ήταν ότι η απαλλαγή από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς θα έδινε στη Βρετανία ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η αυξανόμενη μακροπρόθεσμη απόκλιση προκαλεί διάσπαση στις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι επενδυτές προτιμούν τη μεγαλύτερη αγορά και αναμένουν τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς από τους επιχειρηματικούς τους εταίρους σε μια μεγαλύτερη αγορά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να καταφέρει ένας νέος ηγέτης των Εργατικών για να επιτύχει καλύτερους όρους εμπορίου. Ωστόσο, το επιχείρημα πρέπει να βασίζεται στην αναγνώριση των συμφερόντων της ΕΕ.

Αυτή η συζήτηση οδηγεί σε σημαντικά παγκόσμια θέματα, στα οποία η Βρετανία, ως μια μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία, μπορεί να κάνει τη διαφορά – στην πρόσβαση στις ενεργειακές αγορές, στην κοινή δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, στη συνεργασία στην άμυνα και ασφάλεια, στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Ωστόσο, είναι ακόμα πιο δύσκολο να πωλήσει αυτή την προοπτική στο εξωτερικό αν δεν επιτύχει να πείσει και τον εσωτερικό κοινο. Υπάρχει ένας τρόπος να διορθωθεί το Brexit, αλλά απαιτεί ηγεσία που είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την μοίρα της Βρετανίας ως ευρωπαϊκή χώρα, μιας μοίρας που δεν είχε αναφερθεί επαρκώς κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος. Ο χρόνος λήγει ήδη.

Rafael Ber είναι συντάκτης στην «Guardian».

δειτε ακομα

δειτε ακομα