Εργατική Κόμματος στη Βρετανία: Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αποκλείεται από τις ψηφοδέλτιες.

Ο Κιρ Στάρμερ, ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία, απέκλεισε τον πρώην ηγέτη του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, από υποψήφιο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ο Στάρμερ προσπαθεί να μετακινήσει το κόμμα προς το κέντρο από το 2020 και η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή των Εργατικών ενέκρινε την πρότασή του να μην στηρίξει την υποψηφιότητα του Κόρμπιν στις επόμενες εκλογές. Η πρόταση πέρασε με 22 ψήφους υπέρ έναντι 12 κατά. Ο Κόρμπιν πέτυχε μια σχετική άνοδο των ποσοστών του κόμματος το 2017, όμως το 2019 το οδήγησε στη χειρότερη ήττα του από τη δεκαετία του 1930. Η Momentum, μια ομάδα που ιδρύθηκε με στόχο να στηρίξει τον Κόρμπιν, χαρακτήρισε «μαύρη ημέρα για τη δημοκρατία» την απόφαση αποκλεισμού του από τις εκλογές.

Ο Κόρμπιν, ένας βετεράνος Σοσιαλιστής πολιτικός, ανεστάλη από το κόμμα το 2020 επειδή υποστήριξε ότι οι καταγγελίες για αντισημιτισμό εντός του κόμματος κατά την περίοδο της ηγεσίας του «υπερτονίστηκαν δραματικά» για πολιτικούς λόγους. Στη συνέχεια αποκαταστάθηκε στο κόμμα, αν και ο Στάρμερ δεν του επέτρεψε να ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα των Εργατικών. Σήμερα θεωρείται ανεξάρτητος βουλευτής.

Οι Εργατικοί προηγούνται των Συντηρητικών με διψήφια διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Αν και η διαφορά παραμένει, οι Συντηρητικοί άρχισαν να ανακάμπτουν αφότου η βραχύβια πρωθυπουργός Λιζ Τρας προκάλεσε χάος στις αγορές όταν ανακοίνωσε περικοπές φόρων και αντικαταστάθηκε από τον Ρίσι Σούνακ.

δειτε ακομα