Βόρεια Κορέα: Επιβεβαιώνει ότι εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στερεού καυσίμου

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε έναν “νέο τύπο” διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) την προηγούμενη Πέμπτη, χρησιμοποιώντας στερεό καύσιμο. Αυτό είναι κάτι άνευ προηγουμένου για τη χώρα, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Σύμφωνα με το Γιονάπ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, χαρακτήρισε αυτήν τη δομική αυτή μείζονα τεχνολογική πρόοδο ως προς το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας του.

Μέχρι πρόσφατα, όλοι οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από την Πιονγκγιάνγκ κινούνταν με υγρό καύσιμο. Οι πύραυλοι με στερεό καύσιμο που η Βόρεια Κορέα προσπαθούσε να αναπτύξει για πολύ καιρό είναι πιο σταθεροί και μπορούν να ετοιμάζονται και να εκτοξεύονται ταχύτερα. Αυτό καθιστά δυσκολότερο τον εντοπισμό και την καταστροφή τους από τον εχθρό.

Σύμφωνα με το Γιονάπ, ο “νέος τύπος ICBM αποτελεί μεγάλη πρόοδο ως προς τις δυνατότητες πυρηνικής αντεπίθεσης” της Βόρειας Κορέας.

Το ανακοίνωση γίνεται λίγο πριν από μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές επετείους στη Βόρεια Κορέα – τη “Ημέρα του Ηλίου” – στις 15 Απριλίου. Πρόκειται για την επέτειο της γέννησης του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας, του Κιμ Ιλ Σουνγκ, που εορτάζεται συνήθως με σημαντικές δοκιμές όπλων ή/και στρατιωτικές παρελάσεις.

δειτε ακομα