Βελτιώνονται οι σχέσεις ανάμεσα σε Ιταλία και Γαλλία

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρώμη και το Παρίσι έχουν υψηλή ένταση μετά την κριτική του Γάλλου υπουργού Ζεράρ Νταρμανέν σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική της Τζόρτζια Μελόνι. Ωστόσο, οι δύο χώρες θέλουν πλέον να ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση και να επανέλθουν στις καλές σχέσεις τους.

Η Ιταλία αντέδρασε άσχημα στις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού, ο οποίος χαρακτήρισε την Μελόνι ως ανίκανη να επιλύσει τα μεταναστευτικά προβλήματα της χώρας της. Για να αποκατασταθεί η καλή κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών, η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Κατρίν Κολονά αναχώρησε για τη Ρώμη και συναντήθηκε με τον ομόλογό της Αντόνιο Ταγιάνι. Στόχος ήταν η μείωση της πολιτικής έντασης και η επαναφορά της καλής συνεργασίας, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Για την ενίσχυση της συνεργασίας, ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε στο Twitter, τονίζοντας ότι η Ιταλία και η Γαλλία μοιράζονται συμφέροντα και ευθύνες στην ΕΕ και στον κόσμο. Οι δύο χώρες χρειάζονται συνεργασία για να επιλυθούν οι τρέχουσες κρίσεις, μεταξύ άλλων και αυτή των μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα, οι ηγέτες των δύο χωρών εξέφρασαν την προθυμία τους για εποικοδομητικό διάλογο, ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις στις θέσεις τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αλληλεξάρτηση των δύο χωρών είναι ισχυρή, με τις συναλλαγές τους να αυξάνονται σημαντικά από το τέλος της πανδημίας. Η Γαλλία παραμένει ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ιταλίας, ενώ η Ιταλία είναι ο τρίτος εμπορικός εταίρος της Γαλλίας. Επιπλέον, η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χερσόνησο, ενώ η Ιταλία έχει 139 ιταλικά επενδυτικά έργα στη Γαλλία.

δειτε ακομα