Βασιλιάς Κάρολος: Από άλογα μέχρι κοσμήματα – Η αφορολόγητη μυθική περιουσία αξίας 1,8 δισ. λιρών

Η περιουσία του βασιλιά Κάρολου Γ’ ανέρχεται σε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με έρευνα του Guardian. Περιλαμβάνει κοσμήματα, πίνακες, αυτοκίνητα, άλογα κούρσας και σπάνια γραμματόσημα. Η πλήρης αξία της περιουσίας του δεν είναι γνωστή, καθώς αποκρύπτεται από τον δημόσιο έλεγχο. Το πιο πολύτιμο περιουσιακό του στοιχείο είναι η πλήρης ασυλία από τον φόρο κληρονομιάς.

Ο εκπρόσωπος του βασιλιά αρνείται να σχολιάσει τα προσωπικά οικονομικά του, ενώ η έρευνα του Guardian αποκαλύπτει την περιουσία του, η οποία προέρχεται από δημόσιους ρόλους και κληρονομικά κτήματα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με ειδικούς και κάλυψε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Ορισμένα περιουσιακά στοιχεία παραμένουν αδιαφανή.

Πλούτος τεσσάρων τροχών

Σύμφωνα με έρευνα του Guardian, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ έχει έναν στόλο Rolls-Royces, Bentley και Jaguar, τα οποία κάποια είναι ιδιόκτητα ή δανεισμένα στους Ανάκτορες του Μπάκιγχαμ και το Sandringham, ενώ άλλα κατέχονται από τον μονάρχη για λογαριασμό του έθνους. Η αξία των αυτοκινήτων, που μερικές φορές χρησιμοποιούνται ιδιωτικά, εκτιμάται σε 6,3 εκατομμύρια λίρες. Το παλάτι δεν αποκάλυψε ποια αυτοκίνητα ανήκουν στον βασιλιά προς όφελος του έθνους και ποια είναι ιδιόκτητα.

Ιδιωτική περιουσία αξίας 330 εκατ λιρών

Ο βασιλιάς Κάρολος δεν είναι τεχνικά ιδιοκτήτης των παλατιών και των κατοικιών, όπως τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και του Κένσινγκτον. Ωστόσο, κληρονόμησε δύο αγροτικά κτήματα από τη μητέρα του, τα οποία αποτελούν τα πιο πολύτιμα περιουσιακά του στοιχεία. Το πρώτο είναι το Μπαλμόραλ στη Σκωτία, το οποίο αγοράστηκε το 1852 από τον σύζυγο της βασίλισσας Βικτώριας, Αλβέρτο.

kastro balmoral
Κάστρο Μπαλμόραλ

Το κτήμα Μπαλμόραλ της Σκωτίας αποτελεί το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του βασιλιά Κάρολου, το οποίο κατέχει εδώ και 150 χρόνια και έχει χρησιμεύσει ως οικογενειακό καταφύγιο. Το κτήμα περιλαμβάνει το Κάστρο Μπαλμόραλ και 21.725 εκτάρια γης, το οποίο αποτιμάται στα 80 εκατομμύρια λίρες. Επιπλέον, το κτήμα Σάντρινγκχ στο Norfolk αποτελεί ακόμη πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, το οποίο αγόρασε η βασίλισσα Βικτώρια για τον γιο της το 1862 και περιλαμβάνει ένα αχανές κτήμα με 6.000 στρέμματα άμμου.

ktima sandringham
Κτήμα Σάντρινγκχ

Ο πρίγκιπας Φίλιππος ξεκίνησε μια άσκηση περικοπής δαπανών που οδήγησε την οικογένεια στην αναζήτηση εσόδων από τα κτήματά της. Το αχανές κτήμα Σάντρινγκχαμ αξιολογείται στα 250 εκατομμύρια λίρες, ανεβάζοντας το σύνολο για τη γη και την ιδιοκτησία της Σκωτίας και της Αγγλίας σε 330 εκατομμύρια λίρες. Ο Κάρολος δεν χρειάζεται να πληρώσει φόρο κληρονομιάς για αυτά τα δύο κτήματα, λόγω μιας προνομιακής συμφωνίας που συνήφθη το 1993.

Κοσμήματα

Η βασίλισσα Μαρία είχε το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής συλλογής κοσμημάτων της βασιλικής οικογένειας, μεταξύ των οποίων και αντικείμενα που απέκτησε από επίσημα δώρα. Το 1989, κοσμήματα από τη συλλογή εκτιμήθηκαν από ειδικό σε κοσμήματα, ενώ ο Guardian αναφέρει ότι εξασφάλισε αποτιμήσεις πολλών επιπλέον κομματιών. Η αξία για 54 ιδιόκτητα κοσμήματα ανέρχεται σε 533 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Andrew Morton.

vasiliki oikogeneia kosmimata periousia

Το Δουκάτο του Λάνκαστερ

Το Δουκάτο του Λάνκαστερ είναι μια περιουσία που λειτουργεί ως επιχείρηση και παρέχει στον κατάλληλο διάδοχο στο θρόνο ετήσιες πληρωμές περίπου 20 εκατομμυρίων λιρών. Δημιουργήθηκε πριν από εκατοντάδες χρόνια και μεταβιβάζεται στους διαδοχικούς μονάρχες. Αντίθετα από άλλες περιουσίες της βασιλικής οικογένειας, απαγορεύεται η πώλησή του έναντι μετρητών.

Επενδύσεις

Η περιουσία της βασιλικής οικογένειας Γουίνδσορ είναι τόσο μυστική που δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια. Εντούτοις, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μετοχές τους σε εταιρείες του FTSE 100 άξιζαν περίπου 43 εκατομμύρια λίρες το 1993 και θα ήταν σήμερα αξίας 118 εκατομμυρίων λιρών. Επιπλέον, ο βασιλιάς και η μητέρα του λαμβάνουν δεκάδες εκατομμύρια λίρες ετησίως από κληρονομικές περιουσίες και, αν είχαν αποταμιεύσει με τον ίδιο ρυθμό με το μέσο βρετανικό νοικοκυριό και είχαν επενδύσει τα χρήματα σε εταιρείες του FTSE 100, θα είχαν συγκεντρώσει επιπλέον 58 εκατομμύρια λίρες μεταξύ τους. Εκτιμάται ότι ο συνολικός πλούτος του μεριδίου της οικογένειας είναι 142 εκατομμύρια λίρες, αφού αφαιρεθεί η πληρωμή διαζυγίου του Καρόλου στην Νταϊάνα το 1996.

δειτε ακομα

δειτε ακομα