Τραγωδία στη Μέκκα: Περίπου 550 πιστοί χάνουν τη ζωή τους λόγω του ακραίου καύσωνα

Στη δυτική Σαουδική Αραβία σημειώθηκε μια τραγωδία με τον θάνατο τουλάχιστον 550 ατόμων λόγω της έντονης ζέστης κατά τη διάρκεια του φετινού φετζ, όπως ανακοίνωσαν χθες άραβες διπλωμάτες.

Το ετήσιο προσκύνημα των μουσουλμάνων, από την Παρασκευή ως την Κυριακή, έλαβε χώρα φέτος κατά την περίοδο της κατακαλόκαιρο σε εκείνη την περιοχή, όπου ο δείκτης θερμοκρασίας έφτασε στους 51,8° Κελσίου στη Μέκκα, που αποτελεί τον πιο ιερό τόπο του ισλάμ.

Περίπου 323 προσκυνητές από την Αίγυπτο έχασαν τη ζωή τους, κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ανέφεραν χθες Αραβες διπλωμάτες, χωρίς να δώσουν ονόματα.

Σύμφωνα με μια πηγή, όλοι, εκτός από ένα άτομο που τραυματίστηκε σε ποδοπάτημα, έχασαν τη ζωή τους λόγω της ζέστης στην περιοχή της Μέκκας.

Σύμφωνα με αναφορές, περίπου 550 νεκροί μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο της Αλ Μουάισεμ, στη Μέκκα.

Σύμφωνα με το AFP, συνολικά 577 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος. Δεν είναι ακόμα γνωστό αν όλοι πέθαναν από τη ζέστη ή από άλλες αιτίες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε ότι διεξάγει έρευνες για τους αγνοουμένους πολίτες της κατά τη διάρκεια του χατζ.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν ότι περίπου 2.000 προσκυνητές έλαβαν φροντίδα εξαιτίας της θερμοπληξίας, αλλά δεν διευκρίνισαν πόσοι έχουν εκείνοι χάσει τη ζωή τους.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονταν τουλάχιστον 60 Ιορδανοί. Επίσης, εκδόθηκαν άδειες κηδείας για 41 προσκυνητές στη Μέκκα.

Το χατζ είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του ισλάμ και απαιτείται από τους πιστούς να το πραγματοποιήσουν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο το μεγάλο αυτό θρησκευτικό γεγονός. Μελέτη από τη Σαουδική Αραβία αποκάλυψε ότι οι θερμοκρασίες στους τόπους λατρείας αυξάνονται κάθε δέκα χρόνια.

Οι αρχές είχαν προτείνει στους πιστούς να χρησιμοποιούν ομπρέλες, να πίνουν πολύ νερό και να αποφεύγουν τον ήλιο τις ώρες με τις υψηλές θερμοκρασίες. Παρ’ όλα αυτά, πολλές τελετές διεξάγονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι αιτίες θανάτου πολλών από τους Αιγύπτιους ήταν η έλλειψη άδειας που σήμαινε ότι δεν είχαν πρόσβαση σε τροφή, νερό, κλιματιζόμενους χώρους ή στέγη.

Εκτός από τους Αιγύπτιους, αναφέρθηκαν θάνατοι πιστών από χώρες όπως η Τυνησία, η Ινδονησία, το Ιράν, η Σενεγάλη…

Περίπου 1,8 εκατομμύρια προσκυνητές συμμετείχαν στο μεγάλο προσκύνημα φέτος, με τους περισσότερους να είναι αλλοδαποί, σύμφωνα με τις αρχές του βασιλείου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα