Έκτακτη συνάντηση Ερντογάν-Κρίστερσον για τη Σουηδία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντάται με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, στο Βίλνιους για συζητήσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO. Η συνάντηση οργανώνεται από τον Γενικό Γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, και στοχεύει να ξεπεράσει το βέτο της Τουρκίας. Ο Ερντογάν υποσχέθηκε να λάβει την “καλύτερη απόφαση, όποια κι αν είναι”, ενώ κατηγόρησε τη Σουηδία για ανοχή στους κουρδικούς αυτονομιστές πρόσφυγες. Η Ρωσία επίσης επικρίνει τη διχογνωμία του NATO.

Προσπάθειες για ένταξη της Σουηδίας στο NATO

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντάται σήμερα με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, στο Βίλνιους για να συζητήσουν για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO. Η συνάντηση οργανώνεται από τον Γενικό Γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, και στοχεύει στην άρση του βέτο που εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στον συμμαχικό οργανισμό.

Κριτική του Ερντογάν προς τη Σουηδία

Ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε τη Σουηδία για ανοχή στους κουρδικούς αυτονομιστές πρόσφυγες. Από την πλευρά της, η Σουηδία έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και έχει αναθεωρήσει το Σύνταγμα της. Ωστόσο, η Τουρκία και η Ουγγαρία εξακολουθούν να αντιτίθενται στην ένταξη της Σουηδίας στο NATO.

Ρωσία και διχογνωμία στο NATO

Η Ρωσία επικρίνει τον διχασμό μέσα στο NATO και θεωρεί ότι αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε επίσης το NATO για έλλειψη ενότητας όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Ουκρανίας. Η Σουηδία και η Ουκρανία επιθυμούν να γίνουν μέλη του NATO, αλλά αυτή η πιθανότητα δεν εξετάζεται άμεσα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα